Sprema se optužnica: Istraga protiv Branislava Zeljkovića i drugih u finalnoj fazi

Istraga protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih zbog sumnji u brojne malverzacije i zloupotrebe oko nabavke medicinske opreme u Republici Srpskoj tokom pandemije virusa korona - u završnoj je fazi.

Sprema se optužnica: Istraga protiv Branislava Zeljkovića i drugih u finalnoj fazi
FOTO: MONDO - VEDRAN ŠEVČUK

Potvrdila je to danas republički javni tužilacSanja Tadić - Stojisavljević, a koja rukovodi ovom istragom.

"U predmetu 'Zeljković i drugi' finalizacija istrage će biti u kratkom roku, kao i podizanje optužnice", kazala je danas Tadić - Stojisavljević.

Ona je ovo izjavilana ročištu direktoru bolnice„Sveti Apostol Luka" u DobojuMladenu Gajiću, optuženom za nesvjestan rad u službi, takođe u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije.

Gajić je sa tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice i pristao na10 mjeseci zatvora, ali sud još uvijek nije razmotrio navedeni sporazum.

Republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević je navela da su se sumnje u krivično djelo za koje je optužen Gajić pojavile tokom istrage koja se vodi protiv Zeljkovića i drugih, kao i da je "spona" bila banjalučka agencija"Travel 4 fun", preko koje je nabavljan dio medicinske opreme za RS, ali je podvukla da je predmet protiv Gajića razdvojen od spomenute grupe.

Na pitanje sudije da li nakon sporazum, Gajić ima "određenih obaveza" u vezi sa drugim postupkom, tužiteljka je to odbacila.

"Ne, nema posebnih obaveza, jer njegove radnje nemaju veze sa radnjama Zeljkovića i drugih", dodala je.

Osim Zeljkovića, u ovom predmetu istragom su obuhvaćeni direktor firme„Procontrol" BanjalukaSlavko Bojić, direktor firme „Promeding" iz Laktaša Dragan Dubravac i i direktor banjalučke firme „Travel 4 fun"Saša Marković.

Zeljković se sumnjiči za tri krivična djela zloupotreba službenog položaja.

Protiv njega je 6. decembra 2021. godine donijeta naredba i o proširenju istrage koja se odnosi i na postupke javnih nabavki putem direktnog sporazuma, a u vezi nabavke termalnih kamera za UKC RS u Banjaluci.

Osumnjičena četvorka je uhapšena 16. septembra prošle godine u akciji MUP-a RS, ali su u međuvremenu svi pušteni da se brane sa slobode.

Sumnjiče se da su zloupotrebama službenog položaja i ovlaštenja, budžet Republike Srpske oštetili za oko790.000 KM, doveli u opasnost zdravstvene radnike, te krivična djela izvršili iskorištavanjem vanredne situacije, odnosno vanrednog stanja, kada je zdravlje ljudi bilo ugroženo, stavljajući svoje lične interese ispred zaštite zdravlja građana i medicinskih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA