Spriječiti zloupotrebu izjašnjavanja o pripadnosti nacionalnoj manjini

Zaštita od zloupotreba izjašnjavanja o pripadnosti nacionalnoj manjini tema je današnjeg okruglog stola u Bijeljini, na kojem se traži najbolje rješenje za poštovanje prava 14 manjina koje djeluju u Republici Srpskoj kroz svoja udruženja.

Spriječiti zloupotrebu izjašnjavanja o pripadnosti nacionalnoj manjini

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je novinarima uoči skupa da ima zloupotrebe izjašnjavanja, pogotovo oko radnih mjesta, da zakon po tom pitanju nikoga nije sankcionisao niti je zabranio da se građanin jednog dana izjasni kao Italijan, a već narednog kao Eskim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim riječima, u Srpskoj djeluje četrdesetak udruženja nacionalnih manjina, Savez ima dobru saradnju sa Savjetom nacionalnih manjima i Vijećem naroda u Narodnoj skupštini, što je rezultiralo nedavnom izmjenom zakona o osnovnom obrazovanju prema kojoj izučavanje jezika nacionalnih manjina ulazi u prosjek ocjena.

Rover je naveo da je trenutno u Republici Srpskoj najbrojnija ukrajinska nacionalna manjina, a lokalna zajednica sa najviše nacionalnih manjina je Prnjavor u kojem djeluje njih 13.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je istakao da kroz očuvanje tradicije nacionane manjine mnogo rade i na prekograničnoj saradnji, posebno slovenačka, italijanska, češka i poljska manjina, čime se obezbjeđuju vrijedni projekti u Srpskoj.

"Cilj Saveza je da pokušamo zadržati mlade u Republici Srpskoj, a tome doprinose i projekti prekogranične saradnje", dodao je Rover.

Pravni savjetnik Misije OEBS-a u BiH iz Terenske kancelarije Banjaluka Mladen Stojčić rekao je novinarima da je okrugli sto dio podrške u realizaciji Strategije nacionalnih manjina u Republici Srpskoj u kojoj je kao jedan od problema navedena zloupotreba izjašnjavanja nacionalnih manjina.

"Predstavićemo međunarodne instrumente i pravila kako se ta pitanja rješavaju i nadam se da ćemo u saradnji sa ostalim učesnicima skupa doći do zaključaka i pokrenuti pitanje izmjene i dopune zakona koja rješavaju ova pitanja, a od interesa su za nacionalne manjine", rekao je on.

Stojčić je dodao da su predstavnici nacionalnih manjina primijetili da se u praksi često dešava da se osobe subjektivno izjasne kao predstavnici nacionalne manjine, a objektivno se zna da nisu, što je zloupotreba pozitivne odredbe da se sa manjim brojem glasova dolazi do položaja odbornika u opštinskim skupštinama.

On kaže da se zloupotreba može spriječiti uz uporan rad, ne sa jednom odlukom ili zakonom, nego svaki zakon treba da uz sugestije nacionalnih manjina uvaži objektivne kriterije da se neko može predstaviti kao nacionalna manjina.

Andrija Svatok, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjima koje je savjetodavno tijelo Parlamentarne skupštine BiH, rekao je novinarima da treba spriječiti zloupotrebu izjašnjavanja kao nacionalna manjina iz ličnog ili partijskog interesa.

On je dodao i da nacionalne manjine ne treba da budu svrstane u opštu grupu "ostali".

Predstavnik ukrajinske zajednice Miroslav Bobrek iz Gradiške i slovačke zajednice Danijel Štefek iz Bijeljine ukazali su na devijaciju u sistemu izbora predstavnika nacionalnih manjina i izrazili uvjerenje da će u ovoj oblasti doći do korekcija.

Štefek je u izjavi novinarima istakao da je vidljivost nacionalnih manjina ono na čemu rade sva udruženja, te izrazio nadu da će se naći dobro rješenje za dokazivanje pripadnosti nacionalnoj manjini.

Okrugli sto održan je u hotelu "Drina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA