Inspekcija naredila otkaz Zeljkoviću: Ne ispunjava uslove za stručnog savjetnika u Republičkoj upravi civilne zaštite

Upravna inspekcija Republike Srpske utvrdila je da Branislav Zeljković ne ispunjava uslove da bude stručni savjetnik u Republičkoj upravi civilne zaštite RS i to nakon prijave koju je podnio Transparensi Internešenel u BiH (TI BiH).

Inspekcija naredila otkaz Zeljkoviću: Ne ispunjava uslove za stručnog savjetnika u Republičkoj upravi civilne zaštite
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kako je objavila ova organizacija, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS koji je uhapšen zbog afere u vezi nabavke opreme tokom pandemije,zaposlio se bez konkursa na mjesto stručnog savjetnika nakon izlaska iz pritvora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Zeljković nije ispunjavao uslove u pogledu stručne spreme za ovo radno mjesto, jer farmaceutski fakultet koji je završio nije predviđen za poziciju stručnog savjetnika po Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. TI BiH je o tome obavijestio Upravnu inspekciju, koja je zatimnaložila direktoru Civilne zaštite da Zeljkoviću uruči rješenje o prestanku radnog odnosa u roku od 15 dana - objavio je Transparensi.

Zeljković se, kako u odgovoru TI BiH tvrde iz Civilne zaštite, zaposlio na konkretno radno mjesto „zbog povećanog obima posla" na određeno vrijeme, a prethodno je zbog pritvora razriješen pozicije direktora Instituta za javno zdravstvo RS.Protiv njega, a zbog sklapanja spornih ugovora sa firmama „Procontrol" i „Travel for fun", TI BiH je još 2020. godine podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitih nabavki medicinske opreme u vrijeme pandemije.

U tom slučaju Republičko javno tužilaštvo RSi dalje vodi istragu, a Zeljković je iz pritvora pušten 16. februara ove godine nakon provedenih pet mjeseci, prenosi Mondo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Već u aprilu mediji su objavili da jezaposlen kao savjetniksvog stranačkog kolege Milana Novitovića, koji je direktor Republičke uprave civilne zaštite RS, a TI BiH je u maju uputio prijavu inspekciji, jer Zeljković za to mjesto po pravilniku nije ispunjavao uslove. Radno mjesto u organu uprave može se popuniti samo ukoliko je predviđeno pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i ako njegovo popunjavanje odgovara kadrovskom planu republičkog organa uprave za tekuću godinu - objasnili su iz TI BiH.

Navode da po istom pravilniku ni v.d. zamjenika direktora Civilne zaštite Nenad Ćuk ne ispunjava uslove da bude na toj poziciji, jer je po struci diplomirani ekonomista.

- TI BiH je i u ovom slučaju tražio inspekcijski nadzor, a Upravna inspekcija je utvrdila Vlada RS Nenada Ćuka više od tri puta imenovala na ovu dužnost na period od 90 dana čime je prekršen Zakon o državnim službenicima. U obavještenju inspekcije koje je dostavljeno TI BiH-u navodi se da je inspekcija obavijestila Vladu RS o utvrđenim nepravilnostima i pozvala je da postupi po zakonu, odnosno razriješi i Nenada Ćuka s ove funkcije. TI BiH poziva Vladu RS da ispoštuje nalog inspekcije jer se ova odredba zakona često ne poštuje prilikom uzastopnih imenovanja brojnih rukovodilaca republičkih organa uprave u Republici Srpskoj- saopštio je Transparensi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA