Čekaju se rezultati: Koji kiseonik su bolnice koristile?

Revizorski izjvještaj o finansijskog kontroli Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite pokazao je da je Vlada u prošloj i pretprošloj godini uplatila višemilionska sredstva za nabavku medicinskog kiseonika i usvojila informaciju o njegovom trošenju.

Čekaju se rezultati: Koji kiseonik su bolnice koristile?
FOTO: BN TV

Predstavnici opozicije kažu da ovo baca potpuno novo svjetlo na odgovornost za nabavku kiseonika za zdravstvene ustanove u pandemiji virusa korona.

U izvještaju o finansijskoj reviziji Ministarstva zdravlja Republike Srpske koji je od revizora dobio mišljenje s rezervom se navodi da je u dvije godine dodijeljeno 5 i po miliona maraka javnim zdravstvenim ustanovama za nabavku medicinskog kiseonika.

Iz opozicije navode da revizorski izjveštaj otkriva potpuno nove informacije o aferi kiseonik u odnosu na ono što su tvrdili zvaničnici. Kažu da je izvještaj pokazao da je zaključkom Vlade rečeno da se, kako navode, novac daje za medicinski kiseonik, a ne za industrijski.

Posebno je zanimljivo, kažu u SDS-u, što je kasnije na sjednici Vlade usvojena informacija o izmirenju dugova bolnica za utrošeni medicinski kiseonik.

Resorni ministar međutim negira odgovornost u aferi kiseonik.

Gradonačelnik Banjaluke koji je prvi ukazao na ovu aferu kaže da sve navedeno pokazuje da i te kako ima odgovornosti zvaničnika: od direktora ustanova do resornog ministarstva i republičkog inspektorata.

Nakon pokretanja afere kiseonik iz Republičkog javnog tužilaštva je saopšteno da firma TGT jeste isporučivala medicinski kiseonik, a da za to nije imala sve potrebne dozvole, kao i da je utvrđeno da je veća količina tehničkog kiseonika upotrebljena za liječenje pacijenata.

Nakon toga istraga je prebačena na banjalučko Okružno tužilaštvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA