Na liječenje građana BiH za godinu potrošene skoro dvije milijarde KM

  • BiH
  • 02. Jul 2022.

Ukupni izdaci u zdravstvu u Bosni i Hercegovini u 2020. godini iznosili su tri milijarde 384 miliona KM.

Na liječenje građana BiH za godinu potrošene skoro dvije milijarde KM

Od toga, 71 odsto su bili javni, a 29 odsto privatni izdaci, podaci su Agencije za statistiku BiH.

- U BiH potrošnja u zdravstvu kontinuirano raste. U 2016. godini, ukupna potrošnja je iznosilaskoro 2,76 milijardi KM, što je za oko 624 miliona KM manje nego u 2020 - saopštili su iz ove agencije.

U BiH je u 2020. više od polovine ukupne potrošnje za zdravstvoutrošeno na usluge liječenja i rehabilitacije, a jedna četvrtina na medicinska sredstva. Na usluge liječenja u ovom periodu je otišlo 1,96 milijardi KM.

S druge strane, na preventivnu njegu, u koju su uključeni programi informisanja,edukacije i savjetovanja, programi imunizacije, ranog otkrivanja bolesti, praćenja zdravstvenog stanja stanovništva,epidemiološko praćenje i kontrola rizika od bolesti, te programi pripreme za odgovor na katastrofe, u 2020. je utrošeno dva odsto ukupnih sredstava za zdravstvo.

Javno zdravstvo u BiH finansira se uglavnom iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok je udio budžetskih sredstava u javnomzdravstvu veoma nizak.

Gotovo sva privatna potrošnja, tačnije 99 odsto, otpada na direktne izdatke domaćinstva,dok jedan odsto ide na dobrovoljno plaćanje zdravstvene zaštite.

U direktne izdatke domaćinstva, odnosno plaćanje „iz džepa", spadajuformalna i neformalna plaćanja. Formalna obuhvataju participaciju u javnim zdravstvenim uslugama i participaciju za lijekove, druga direktnaplaćanja kod privatnih zdravstvenih radnika - zubari, specijalisti, dijagnostika, kupovina naočara i slično, te plaćanje za lijekove bez recepta i druga terapeutska pomagala.

- Usluge dugotrajne njege, preventivne zdravstvene zaštite i zdravstvene administracije, gotovo isključivo se finansiraju iz javnih izdataka, dok se medicinska sredstva za vanbolničke pacijente u većoj mjeri finansirajuiz privatnih izdataka, odnosno iz direktnih izdataka domaćinstava - navode iz ove agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA