Policija rešetala Afroamerikanca sa 60 metaka zbog saobraćajnog prekršaja VIDEO

Nakon objavljivanja snimka na kome se vidi kako policija u Ohaju brutalno ispaljuje 60 hitaca u Afroamerikanca zbog saobraćajnog prekršaja, na stotine ljudi izašlo je na ulice kako bi protestvovalo protiv policijskog iživljavanja.

Policija rešetala Afroamerikanca sa 60 metaka zbog saobraćajnog prekršaja VIDEO
FOTO: nytimes.com

Naime, Džejland Voker ubijen je 27. juna dok je bežao od policije nakon jurnjave automobila zbog saobraćajnog prekršaja.

Na snimku koji je policija objavila u nedelju vidi se mladić izrešetan mecima.

To je izazvalo gnev javnosti, a organizacije za borbu protiv rasizma pozvale su u nedelju na protest u gradu sa 190.000 stanovnika u blizini Klivlenda. Zbog toga, vlasti apeluju na mir, ali masa je marširala prema Gradskoj većnici noseći transparente na kojima je pisalo „Pravda za Džejlend".

Protesti su protekli mirno, osim u jednom trenutku kada su demonstranti prišli kordonu policajaca, vređajući ih.Nakon prvog mitinga, masa je ostala na ulici tokom noći. Nije bilo izveštaja o nasilju.

Vlasti Akrona, koje su se u početku držale tiho o incidentu, konačno su u nedelju objavile dva video snimka.

Na prvom se vidi snimaka ekrana sa policijskih ličnih kamera sa komentarima. Drugi je kompletan snimak potere i pucnjave, takođe napravljen policijskom kamerom.

U komentaru se navodi da Voker nije zaustavio svoj automobil i pobegao, što je navelo policiju da krene u poteru. Nekoliko policajaca je reklo da je pucano iz Vokerovog automobila.

Posle nekoliko minuta potere, Voker je iskočio iz automobila dok je vozio i počeo da beži. Policajci su pokušali da ga savladaju uz pomoć električnih omamljivača, ali nisu uspeli.

Nekoliko njih sustiglo ga je na parkingu.

U jednom trenutku se čuje da su svi policajci otvorili vatru, ispalivši više hitaca. Voker je proglašen mrtvim na licu mesta.

Incident podseća na slične smrti Afroamerikanaca u sukobima sa policijom, što je izazvalo talas protesta protiv rasizma i policijskog nasilja.

Gradonačelnik Dan Horigan najavio je nezavisnu istragu.

„Ja sam advokat 22 godine i nikada nisam video ništa slično ovom snimku", rekao je Bobi Dičelo, advokat žrtve.

Šef policije Stiv Majlet rekao je da su forenzički stručnjaci pronašli 60 rana na Vokerovom telu.

Ovim povodom oglasio se i košarkaš Lebron Džejms, koji je rođen u Akronu, rekao je da se moli za svoj grad.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA