Gradonačelnik Petrović: Pšenica nije politička roba

Gradonačelnik LJubiša Petrović nakon trećeg sastanka poljoprivrednih proizvođača, predstavnika mlinara, Agrarnog fonda i Gradske uprave Grada Bijeljina iznio je jasan zaključak da za premijera i za ministra Pašalića i minstra Košarca pšenica predstavlja političku robu.

Gradonačelnik Petrović: Pšenica nije politička roba

„Za poljoprivredne proizvođače pšenica je vid opstanka i vid hljeba koji mi svi u Republici Srpskoj i BiH treba da jedemo! Nakon ovakve tvrdnje odgovorno stojim iza svake svoje riječi. Mi nakon pozivanja ministara Pašalića i Košarca, kao i predsjednika Vlade Republike Srpske smo dobili potvrde dolaska ministara, dok se Kabinet predsjednika Vlade nije oglasio da će doći. Međutim, naprasno nakon 48 sati, otkazani su i dolasci i mistara u Bijeljinu. Takođe, od poljoprivrednih proizvođača dobili smo obaviještenje da se oni zovu u utorak, 5. jula u 11 časova u Privrednu komoru RS“, rekao je Gradonačelnik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Očigledno je da je problem to što je inicijativa došla iz Bijeljine i da je problem što Gradonačelnik poziva i da će se predstavnici Grada Bijeljina odazvati sastanaku u Privrednoj komori i ponoviti stavove poljoprivrednih proizvođača najavljuje Gradonačelnik.

„Čuli smo cijene ispod kojih poljoprivredni proizvođači neće pristati na otkupnu cijenu, a to je od 67 do 75 feninga po kilogramu. Podržavmo otkupnu cienu i trudićemo se da iz godine u godinu povećavamo nivo subvencija prema rodu pšenice“, naglasio je Gradonačelnik.

Boško Radić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije kaže da su velike razlike u njihovim stavovima, da neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa oko cijene koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj, ali da sutra ide u Privrednu komoru RS. Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Ne znam njenu cijenu još, obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova“, dodaje Urošević.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje i dodaje da je sutrašnji sastanak koji se održava sutra u Banja Luci trebao biti održan prije 30 dana, jer je žetva u Semberiji pri kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA