BORS: Zahtjev za uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka za sve kategorije

Skupština Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ u Bijeljini uputiće zahtjev institucijama sistema za uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka za sve boračke kategorije, isključivo prema vremenu provedenom u zoni borbenih dejstava i sa osnovicom od pet KM po mjesecu, najavio je danas predsjednik BORS-a Radan Ostojić.

BORS: Zahtjev za uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka za sve kategorije

"Ovim prijedlogom bio bi ukinut određeni dio prava i sva raspoloživa sredstva koja sada idu na tri, četiri strane, bila bi svrstana na jedno mjesto za jedinstveni borački dodatak, a osnovica koja se traži je pet maraka za mjesec dana učešća u zoni borbenih dejstava", rekao je Ostojić novinarima i dodao da će za to, vjerovatno, biti potrebna i dodatna sredstva.

Prema njegovim riječima, nakon analize stanja u oblasti boračko-invalidske zaštite i s ciljem njegovog poboljšanja prema institucijama sistema biće upućen i zahtjev za povećanje ličnih i porodičnih invalidnina za još 10 odsto do kraja godine.

"Pohvalno je da je u ovoj godini bilo 15 odsto povećanje u ovoj oblasti, jer je u posljednjih 10 godina ukupno bilo 20 odsto povećanje ličnih i porodičnih invalidnina", naveo je Ostojić.

On je ocijenio da je problem zapošljavanja djece poginulih boraca pitanje cijelog društva i rekao da je na evidenciji još njih 1.500, te ukazao da je posljednja generacija djece poginulih boraca koja su imala upisane fakultete navršila 26 godina i izašla iz prava na porodičnu invalidninu, čime su ostali bez ikakvih primanja.

Jedan od zahtjeva je i sistemsko uređenje pružanja pomoći licima koja su u fazi optužbe, kojima se sudi ili koja su osuđena za navodno počinjena krivična djela ratnog zločina.

Ostojić je rekao da su unutar BORS-a još velike turbulencije i izrazio nadu da će, umjesto bavljenja samim sobom, uskoro nastaviti da rješavaju pitanja koja tište boračke kategorije. "Mi ćemo i dalje raditi na tome da gradimo prijeko potrebno jedinstvo", istakao je Ostojić.

Ostojić je naveo da je za današnju sjednicu Skupštine BORS-a postojao kvorum, ali se osjetio i određen bojkot više od 90 odsto predstavnika zvorničke i višegradske regije i 20 odsto predstavnika gradiške regije.

On je naveo da je kapacitet rada Skupštine BORS-a više od 80 odsto i ocijenio da je to sasvim dovoljno da rade na unapređenju rada organizacije koja predstavlja 130.000 pripadnika boračke populacije, te očekuje da ima reprezentativan status.

Ostojić je rekao da će BORS 1. septembra sumirati dostignuto u najavljenim zahtjevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA