MOLIO SAM, pogazili su obećanje. Račun Vodovoda biće uskoro blokiran!

- Vodosnabdijevanje građana Bijeljine i sudbina radnika Vodovoda će kroz par sati biti ugrožena zbog političkih igara - Direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ je dao riječ pa je pogazio, napisao je gradonačelnik Bijeljine na svom Facebook nalogu.

MOLIO SAM, pogazili su obećanje. Račun Vodovoda biće uskoro blokiran!

Petrović navodi da je poslovanje AD „Vodovod i kanalizacija" Bijeljina ponovo ugroženo zbog neiskrenog i neodgovornog odnosa MH „Elektroprivrede Republike Srpske" prema ovom strateški važnom preduzeću za građane i Grad Bijeljinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Vršilac dužnosti direktora „Vodovoda" uputio je 8. juna 2022. godine molbu direktoru „Elektroprivrede" Luki Petroviću za povlačenje blokade računa Vodovoda zbog ranije napravljenog duga za električnu energiju u iznosu od 231.520 konvertibilnih maraka. U molbi je jasno navedeno da je „Vodovod" u postupku provođenja tendera za kreditno zaduženje, za koji očekujemo da će biti pozitivno okončan do 5. avgusta 2022. godine. Dio kredita je upravo namijenjen izmirenju cjelokupnog iznosa duga za utrošenu električnu energiju. Ja lično sam se nekoliko puta čuo telefonom sa direktorom "Elektroprivrede", kao čovjek na prvom mjestu, a potom kao Gradonačelnik zamolio sam direktora za razumijevanje i da račun Vodovoda ne blokira dok se ne završi javna nabavka u vezi sa kreditnim zaduženjem jer blokadom računa direktno ugrožava isplatu plata zaposlenima u "Vodovodu", ali i vodosnabdijevanje građana Bijeljine higijenski ispravnom vodom za piće. Direktor je obećao, rekao da nema problema i da ima razumijevanja kada je ovaj problem u pitanju. Upravo sam dobio informaciju da će račun Vodovoda uskoro biti blokiran i to od strane Elektroprivrede, saopštio je gradonačelnik Bijeljine

On navodi da ova situacija eksplicitno pokazuje da su građani Bijeljine žrtva političke osvete i kampanje.

- Ima li smisla da građani vraćaju dugove koje su napravili oni koji su „Vodovod" doveli do ruba propasti i koji još uvijek nisu za to odgovarali. Državo, republička vlasti, gospođo Predsjednice, gospodine Premijeru, gospodo Ministri gdje vam je bila revizija svih ovih godina, zašto ste ćutali, zašto ste svi zatvarali oči dok se narodu hljeb uzimao iz usta, kako niko nije vidio da se sprovodio zločin? Zašto sada nemate razumijevanja i duše kada Vas molimo da sačekate, u teškoj smo situaciji jer je brutalno pokradeno državno preduzeće, pita je Petrović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Gradonačelnik Bijeljine kaže da će u slučaju da račun zaista bude blokiran kao i u slučaju nelikvidnosti ili nemogućnosti poslovanja „Vodovoda" zahtijevati pomoć od Vlade Republike Srpske, ako pomoć izostane organizovaće radnike i građane Bijeljine i doći će ispred zgrade Vlade jer, kako navodi, za trenutno stanje u ovom preduzeću nisu krivi ni Grad ni građani.

- Podsjetio bih i da je sadašnje rukovodstvo „Vodovoda" zateklo enormna dugovanja, u iznosu od 16.175.696 KM, iz prethodnog perioda, a dug prema Elektroprivredi je trenutno manji za trećinu odnosno 313.077 KM nego što je bio. U ovim gotovo nemogućim okolnostima je novo rukovodstvo uspjelo da sačuva ovo strateško preduzeće od propasti i isplati sve neto zarade zaposlenima. Prethodno rukovodstvo nije plaćalo kreditne obaveze prema EBRD-u od 2019. godine, bez ikakve reakcije nadležnih, a odmah nakon stupanja na dužnost sadašnje uprave Ministarstvo finansija Republike Srpske počelo je da vrši pritisak na „Vodovod" da plati zaostale rate. Ipak, trenutno rukovodstvo sklopilo je 11. marta 2022. godine sporazum sa Ministarstvom o načinu vraćanja dospjelih, a neizmirenih, rata kredita prema EBRD-u, kojim je trenutno dospjeće prolongirano na period od 5 godina, i da, isplatom dvije dospjele rate, nema neizmirenih rata kredita prema Ministarstvu, kao i da smanji dugovanja po osnovu obaveza po osnovu pozajmica, kredita, poreza i doprinosa za oko 400.000 KM. Tako su dospjele, a neizmirine, obaveze „Vodovoda" smanjene sa 6.172.886 na 3.922.828 KM.Takođe, u nedavnom postupku javne nabavke za kreditno zaduženje, koje bi spasilo poslovanje „Vodovoda", nije bilo zainteresovanih ponuđača, a u toku je novi javni poziv za koji se očekuje da bude završen do 5. avgusta ove godine. Molio sam da sačekate, MOLIO SAM. Da li je Vaša želja za vlašću tolika da vam ništa nije sveto? Bude li račun blokiran krećem sa radnicima i građanima na protest najpre ispred MUP-a u Bijeljini, potom ispred kuća odgovornih za propast preduzeća i onda ispred Vlade, kategoričan je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA