Zaštitite kosu od sunca tokom ljetnih mjeseci

Ljetni mjeseci su simbol za visoke temparature, dobro raspoloženje, sezonu godišnjih odmora i morske destinacije, a samim tim i za dosta vremena provedenog na suncu. A kad god se ta tema spomene, nemoguće je ne naglasiti koliko je važno da se zaštiti od UV zračenja. Ipak, nekako se u pogledu toga svi uvijek fokusiraju na njegu kože, dok njega kose ostane u drugom planu.

Zaštitite kosu od sunca tokom ljetnih mjeseci
FOTO: DepositPhotos

Šišanje prije odmora

Morska so, bazeni s vodom punom hlora, vjetar i vrućina - najgora su moguća kombinacija za kosu. Posebno se lako petljaju već oštećeni i suvi vrhovi, a kasnije će tokom češljanja kosa pucati. Zato je najbolje da osvježite kosu šišanjem prija odlaska na odmor. Uz sve to možete zatražiti od svog frizera dodatnu porciju njege, koja će vašu kosu učiniti izdržljivijom na vanjske uticaje.

Ko želi novu boju kose prije godišnjeg trebalo bi s tim da pričeka. Jako sunce, so i hlor u bazenima izbljeđuju boju, pa se preporučuje kosu farbati nakon povratka s godišnjeg odmora. Ipak, ako ste se već farbali prije odmora možete koristiti šampon sa zaštitom boje.

Nosite šešir

Pored toga što predstavljaju fantastičan modni detalj, šeširi čuvaju vašu kosu i štite skalp da ne izgori. Osim toga, njihova uloga je i da boju vaših vlasi održe postajanijom.

Preporuka je da ovog ljeta odaberete šešire s velikim obodima, koje ćete uklopiti sa svojim kupaćim kostimom i efektnim naočarima.

Osim što ćete izgledati krajnje glamurozno dok ispijate svoj koktel pored mora, pružićete svojim vlasima adekvatnu zaštitu od sunca.

Naravoučenije, prije nego što krenete na more obavezno obavite kupovinu i nabavite šešire kojima ćete mamiti poglede gdje god da se pojavite, a pri tom na najbolji mogući način biti zaštićeni - i vi i vaša kosa.

Antioksidanti u vašoj ishrani

Tokom ljeta naročito je važno da unosite dovoljne količine beta karotena, vitamina C i E, koji sadrže antioksidante koji neutrališu slobodne radikale - molekule koji ispuštaju UV zračenje. Iz tog razloga, važno je da unosite što više namirnica poput špinata, brokule, grejpa i jagoda. Ono što je naročito važno kako biste svoju kožu, ali i kosu održali hidriranim u svakom trenutku, je da pijete što više tečnosti u toku dana, a to se prije svega odnosi na vodu. Preporučene dnevne količine su minimum osam čaša.

Prirodni pripravak za kosu ispucalu od sunca

Potrebni sastojci:

banana
3 kapi bademovog ulja
3 kapi orahovog ulja

Uputstvo za pripremu:

Bananu izgnječite i pomiješajte s bademovim i orahovim uljem.

Nanosite na kosu prvo na vrhove, a zatim na korijen te ostavite da odstoji 25 do 30 minuta.

Nakon što se smjesa upila u kosu ispirite mlakom vodom i lagano obrišite mekim ručnikom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA