Vode Srpske: Sliv Trebišnjice ogroman vodni potencijal za razvoj Srpske

Rijeka Trebišnjica je žila kucavica istočne Hercegovine, a cijeli njen sliv ima ogroman vodni potencijal, koji je u budućnosti potrebno očuvati i koristiti za dalji napredak ovog dijela Srpske, ukazali su danas u Javnoj ustanovi "Vode Srpske".

Vode Srpske: Sliv Trebišnjice ogroman vodni potencijal za razvoj Srpske
FOTO: Depositphotos

Ријека Требишњица се користи за водоснабдијевање становништва, наводњавање пољопривредних површина, производњу струје и остале привредне дјелатности, као и у туристичке сврхе, спортско-рекреативне и забавне активности, навели су из тог предузећа.

"Требишњица практично даје живот источној Херцеговини и једна је од најљепших ријека у Републици Српској, која је увијек привлачила бројне туристе, риболоваце и све заљубљенике у природу," објављено је на званичном сајту предузећа.

Кроз историју су, подсјетили су, и бројни страни путописци описали љепоту херцеговачких пејзажа у којима Требишњица има посебно мјесто.

"И данас, источна Херцеговина и Требишњица својом љепотом привлаче много људи са свих меридијана", навели су у тој јавној установи.

Требишњица извире у близини Билеће на 398 метара надморске висине, ријека је понорница укупне дужине око 96,5 километара.

Површина слива Требишњице је око 2.250 километара квадратних који чине површински и подземни токови који се сливају према Јадранском мору.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA