Dokle će nam "orati" ulice?

Priznajem da sam dugo razmišljao koji naslov napisati za tekst koji slijedi, jer sam htio da odmah po naslovu prepoznate nezadovoljstvo, najblaže rečeno, za ono što uočavam prolazeći ulicama našeg grada?

Ništa, ili za nijansu ništa, nije bolje stanje u prilaznim ulicama gradu, ali odmah da napišem da i znam zašto je tako.

Evo o čemu se radi

I ovaj problem, uostalom kao i većina onih o kojima sam već pisao, evidentan je već dugi niz godina, a koliko se mi stariji stanovnici sjećamo, to je počelo još kad smo imali ulice sa takozvanom kockom po kolovoznim trakama!

Da li je u pitanju podloga, od te već davno zaboravljene kocke, ili u današnja vremena, asfaltna podloga. Ako bilo koje službe imaju potrebu nešto raditi po ulicama, možemo odmah biti sigurni da taj dio ulice više nikad neće biti kao do tada?! Naravno, izuzetak je slučaj kada se komplet kolovozna traka "presvlači" novim slojem asfalta, ali zbog stalnih finansijskih poteškoća to se rjeđe dešava.

Evo i prostih ali mnogobrojnih primjera

Ako imamo slučaj priključenja nekih objekata na vodovodnu, kanalizacionu, telekomunikacionu, gasovodnu mrežu ili je "isjecanje" asfalta neophodno zbog nekih drugih potreba, po završetku radova, ponovno polaganje asfaltne podloge je katastrofalno!

Zašto?

Polaganje asfalta u našem gradu rade svega dvije ili tri firme - i u toj činjenici leži suština problema. Jedino zavisi koja od ovih firmi je za tu kalendarsku godina "prošla" na tenderu da radi taj dio posla.

Bilo kako bilo, samo dva razloga su moguća gdje se može omanuti i ne uraditi kvalitetno rekonsktrukciju asfaltne podloge?! Ili ovi prvi, koji izvode iskope, ne urade dovoljno nabijanje šljunčane ili neke druge mase i zbog "žurbi" to ne urade adekvatno, a ako to nije slučaj za nastajanje ovog "našeg", odnosno njihovog problema, onda je greška kod ovih firmi koje polažu novi sloj asfalta. U ovoj drugoj varijanti, razlozi su opet slični. "Brzina" završetka potrebnog posla, bolje rečeno, otaljavanje takvog posla i oni ne nanesu odgovarajući nivo podloge koju opet ne uvaljaju onoliko koliko je potrebno ili sloj asfalta je nedovoljan ,a nekad i predoziran i šta dobijemo?

Dobijemo odmah brijeg, koji naš auto, odnosno trap na našem autu, itekako osjeti i to obično traje jedno vrijeme u zavisnosti koja je frekvencija saobraćaja u toj ulici, i ako je frekvencija veća ili se u toj ulici kreću i teretna vozila, onda ćemo ubrzo posle tog brijega dobiti kanal koji je obično širine od 60 do 90 cm. Ne zna se šta je štetnije za naše automobile? Imamo više slučajeva gdje se ti radovi, iskopi i ponovno asfaltiranje u nekim ulicama radilo na svakih 10, 20 ili 50 metara - i šta smo dobili, dobili smo skoro staru kaldrmu koja usporava saobraćaj. Dešava se da neko ispred vas, zbog uočene deformacije, naglo ukoči i onda nije rijedak slučaj da vas vozilo iza vas "stigne" i posle toga znate šta slijedi!

Na mojim fotografijama, kojih ovog puta ima mnogo više nego što praktikujem, jer lokacija je uistinu bezbroj, možete da se podsjetite na najdrastičnije primjere, međutim, imamo i druge primjere neravnog kolovoza, a koji su plod, opet, ljudskog nehata, neznanja ili kojih već razloga.

I kad smo već kod fotografija, izdvojiću jedan primjer koji sam gledao svojim očima jer sam sticajem okolnosti u neposrednoj blizini skoro dva sata čekao neke prijatelje....

Ta lokacija se nalazi u ulici Vuka Karadžića, preko puta Osnovnog suda u Bijeljini, kada je rađeno redovno "krpljenje" jedne od otvorenih udarnih rupa, površine 8-9 metara kvadratnih..... i tada se ta "operacija" završavala bez bilo kakvog valjka, mali broj radnika (bez obustave saobraćaja - klasični zastoj), je taj sloj asfalta udarala lopatama, nekim metalnim nabijačima - i naravno, šta se moglo očekivati od tako obavljenog posla, blago rečeno, obična improvizacija....!!!

U tom trenutku sam razmišljao, ovo je samo privremeno rješenje, za koji dan će doći valjak, biti dovezeno još asfaltne mase i to bi bio ozbiljno urađen posao, a i zagušenje saobraćaja je bilo veoma ozbiljno. Kratak rezime za ovaj primjer je katastrofalan kao i razvoj sledećih operacija?! Na tu lokaciju su tek za godinu i više dana došli tadašnji operativci, koji su u spornih 8-9 kvadrata uradili samo još jednu dodatnu "fleku" dimenzija 80 puta 80 cm i otišli.

I danas, ta površina je jedna globalno ali blago ulegnuće i ovih dana ću je sprejom obilježiti jednim velikim znakom pitanja i pozivam vas da je pogledate, ako već niste, a zasigurno ću pratiti i čekati vrijeme sledeće sanacije i ko zna - možda se i ovaj problem. u strogom centru grada. jednog dana riješi ?

Najgori primjeri su naše ulice u kojima je rađena dugo očekivana kanalizacija. U njima se nije kvalitetno uradilo postavljanje šahtova, slivnika ili čak podloga nije uvaljana dovoljno - i tako smo dobili ulegnuća, izbočine u samoj asfaltnoj podlozi ili su slivnici i šahtovi ostali ispod ili iznad potrebnog nivoa ???

Tako su potrošene velike pare, a završni radovi nisu urađeni ni blizu kako je bilo za očekivati! Pored toga, postali smo grad, koji je na skoro svim novopostavljenim šahtovima, dobio gumene "uši", kako je većina naših sugrađana definisala ove probleme, a najgore su prošli naši sugrađani, koji žive u ulicama gdje su poklopci šahtova klepetali dok nisu dobili gumene podloge ali i neke dodatne šarafe?

Mnogi prijatelji koji su prolazili kroz naš grad, a žive u Srbiji ili drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, su me pitali - A šta su vam ove gume pod poklopcima šahtova ???

O ovom problemu su davno ispričane mnoge priče, i mala djeca znaju kako se to sve radilo, ko je radio dobro, a ko nije, ko je bio osposobljen za te poslov, a ko nije - i ne bih dalje o tome ali sve ovo, navedeno kao problem, proizvodi jedno suštinsko pitanje ?

Ko je radio i radi nadzor kod ovih, sličnih i svih drugih radova u našem gradu ?

Nisam siguran da znam ko određuje, imenuje nadzor na bilo kom poslu, bilo kojoj javnoj nabavci i bilo čemu drugom gdje se troše narodne pare? Ono što znam, svaki član nadzora je plaćen za taj dio posla i onda ostaje dilema i pitanje - da li su ti članovi bili na dva platna spiska? Nije moje da o tome brinem i razmišljam, ali mi jednostavno smeta kada se određeni posao ne uradi onako kako treba ili kako je decidno navedeno u tenderskoj dokumentaciji?

Uostalom, svi evidentirani problemi iz oblasti saobraćaja ne bi postojali da se nadzor radio kako treba ali, činjenica je, veliki broj problema je ishod nekvalitetno urađenog idejnog rješenja ili projekta i bilo kako bilo, svi smo dobili problem više !?

Na kraju, da znate, ima i gorih primjera, a to su slučajevi kada posle raznih iskopa, čekate i po trideset i više dana da se firme pojave na licu mjesta da nanesu asfaltni sloj ?

I dok čekamo taj finalni dio, ranije naneseni sloj šljunka ili neke druge podloge se raznese po okolini, tu biciklisti rasjeku gumu, ispod točkova automobila to kamenje pod pritiskom udara u okolinu, pješake, druge automobile i tome slično! Definitivno, svi imamo štetu, a zapažanja prolaznika idu dalje u javnost "od usta do usta" i tako postajemo "poželjna" lokacija.

Poželjna ili ne, ne preostaje nam ništa drugo, nego da se borimo za kvalitetnije saobraćajnice! Do tada idemo malo više pješačiti i tako ćemo sačuvati naše automobile.

Srećno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA