Počeli Dani meda u Semberiji

Trodnevna manifestacija “Dani meda u Semberiji” okupila je na gradskom trgu u Bijeljini, 10 domaćih izlagača i njihovih gostiju iz okolnih mjesta. Manifestaciju, koja se održava u sklopu „Pantelinskih svečanosti“, otvorio je šef Kabineta gradonačelnika Mladen Arsenović.

Počeli Dani meda u Semberiji

-Dani meda su najslađi dio „Pantelinskih svečanosti“ i već tradicionalno se organizuju u našem gradu. Građani na ovaj način imaju priliku da razgledaju, degustiraju i kupe med, propolis, polen, i ostale pčelinje proizvode. Ono što nas raduje je da su proizvođači meda zadovoljni prinosom meda, a prema informacijama Odjeljenja za privredu, pčelari su ove godine dobili značajnija podsticajna sredstva“, rekao je Arsenović i podsjetio da na području Semberije postoje tri udruženja pčelara.

-Pčelarstvo je atraktivna djelatnost kojom se svake godine bavi sve više porodica u Semberiji, a naš cilj je da uz podsticajnu podršku, promovišemo pčelarske proizvode“, rekao je Arsenović. Jedan od izlagača na „Danima meda“ je i Radinka Despotović vlasnica poznatog „Bimeda“. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



-Drago mi je što se ovakva manifestacija održava u Bijeljini i što se i na ovaj način možemo predstaviti. „Bimed“ ima prodajni objekat u Bijeljini, ali učešćem na „Danima meda“ dajemo svoj doprinos promociji meda i pčelinjih proivoda, kao i samoj manifestaciji“, rekla je Despotovićeva. Na izložbenom štandu „Bimeda“ su pored semberskog bagremovog meda, livadski i šumski med sa Romanije, med od lipe iz Hasa, kao i matična mliječ, propolis u prirodnom stanju, propolis kapi i propolis sprej i td. Kako Despotovićeva pojašnjava, matična mliječ je najsavršeniji prozvod na planeti za imunitet, a propolis je prirodni antibiotik i lijek 21. vijeka.

-Svi pčelinji proizvodi i preparati koji se pripremaju od ovih proizvoda, najbolje je da se koriste kao preventiva. Kad bi se med bar djelimično zamijenio sa upotrebom šećera, svi bismo bili mnogo zdraviji“, kaže Despotovićeva i smatra da se značaj pčela još uvijek ne shvata.

- Pčele su za neke vrste, da li je u pitanju voće ili povrće, u 70 posto učestvuju u oprašivanju i prinos se povećava, npr. kod maline, za čak 80 posto. Sve što procvjeta i nema samooprašivanja, pčele su nezamjenjive kao insekti“, pojašnjava Despotovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA