Održan Multietnički bazar ženskih vještina i tradicije

U okviru projekta „Ženski međureligijski karavan“ Fondacija „Lara“ i Udruženje žena Janja organizovali su prvi Multietnički bazar ženskih vještina koji je danas otvoren u Janji. Čast da otvori ovu manifestaciju pripala je gradonačelniku LJubiši Petroviću koji nije krio zadovoljstvo što današnji događaj u prvi plan stavlja različitosti na koje treba gledati kao prednost.

Održan Multietnički bazar ženskih vještina i tradicije
FOTO: gradbijeljina.org

- Semberija ima veliko bogatstvo koje se sastoji u razlikama koje treba njegovati. Danas smo na jednom početku koji treba pretvoriti u tradiciju - izjavio je Petrović.
 
On je pohvalio Fondaciju „Lara“ od koje je i potekla ova ideja, ali i sve izlagače koji su se odazvali pozivu i danas izložili svoju ponudu i naglasio da je Gradska uprava spremna da u budućnosti podržava ovakve aktivnosti. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA


 
Istovremeno je apelovao na proizvođače proizvoda bez vještačkih dodataka da izvrše njihovu sertifikaciju, kako bi sebi stvorili nove i bolje mogućnosti na tržištu.
 
U prelijepom prirodnom okruženju, na obali Drine, brojni učesnici danas su izložili rukotvorine, prirodne sokove i druge voćne proizvode, ali i tradicionalna jela, prije svega poslastice.


 
Žene različitog porijekla i vjeroispovijesti, kako iz grdskih, tako i iz prigradskih sredina, imale su priliku da se upoznaju sa drugačijim običajima, vjerom i načinom života svojih susjeda. Cilj svega ovoga je da se njeguje različitost kojom Semberija može da se pohvali.
 
„Ženiski međureligijski karavan“ ima za cilj da doprinese unapređenju međureligijskog dijaloga u Bijeljini povezivanjem i osnaživanjem aktivistkinja iz različitih etničkih grupa u Bijeljini i Janji, kako bi različiti kulturni i vjerski koncepti bili bolje razumljivi.


 
-  Današnji bazar je samo jedna od aktivnosti u okviru navedenog projekta. „Lara“ ima odličnu saradnju sa Udruženjem građana „Otaharin“, Udruženjem Romkinja Bijeljina, Udruženjem žena Janja. Nakon ovog bazara, nama slijede dva okrugla stola  na kojima će biti riječi i o položaju žena u religiji, vjerskim običajima nacionalnih grupa i romske manjine - rekla je LJilja Lukić, koordinatorka Projekta.
 
Ovo okupljanje bilo je prilika za druženje i razmjenu iskustava koje je izuzetno važno kada je domaća radinost u pitanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 02:00

    11°C
  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

141 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI