Održan Multietnički bazar ženskih vještina i tradicije

  • BIJELJINA
  • 06. Aug 2022.

U okviru projekta „Ženski međureligijski karavan“ Fondacija „Lara“ i Udruženje žena Janja organizovali su prvi Multietnički bazar ženskih vještina koji je danas otvoren u Janji. Čast da otvori ovu manifestaciju pripala je gradonačelniku LJubiši Petroviću koji nije krio zadovoljstvo što današnji događaj u prvi plan stavlja različitosti na koje treba gledati kao prednost.

Održan Multietnički bazar ženskih vještina i tradicije
FOTO: gradbijeljina.org

- Semberija ima veliko bogatstvo koje se sastoji u razlikama koje treba njegovati. Danas smo na jednom početku koji treba pretvoriti u tradiciju - izjavio je Petrović.
 
On je pohvalio Fondaciju „Lara“ od koje je i potekla ova ideja, ali i sve izlagače koji su se odazvali pozivu i danas izložili svoju ponudu i naglasio da je Gradska uprava spremna da u budućnosti podržava ovakve aktivnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA


 
Istovremeno je apelovao na proizvođače proizvoda bez vještačkih dodataka da izvrše njihovu sertifikaciju, kako bi sebi stvorili nove i bolje mogućnosti na tržištu.
 
U prelijepom prirodnom okruženju, na obali Drine, brojni učesnici danas su izložili rukotvorine, prirodne sokove i druge voćne proizvode, ali i tradicionalna jela, prije svega poslastice.


 
Žene različitog porijekla i vjeroispovijesti, kako iz grdskih, tako i iz prigradskih sredina, imale su priliku da se upoznaju sa drugačijim običajima, vjerom i načinom života svojih susjeda. Cilj svega ovoga je da se njeguje različitost kojom Semberija može da se pohvali.
 
„Ženiski međureligijski karavan“ ima za cilj da doprinese unapređenju međureligijskog dijaloga u Bijeljini povezivanjem i osnaživanjem aktivistkinja iz različitih etničkih grupa u Bijeljini i Janji, kako bi različiti kulturni i vjerski koncepti bili bolje razumljivi.


 
-  Današnji bazar je samo jedna od aktivnosti u okviru navedenog projekta. „Lara“ ima odličnu saradnju sa Udruženjem građana „Otaharin“, Udruženjem Romkinja Bijeljina, Udruženjem žena Janja. Nakon ovog bazara, nama slijede dva okrugla stola  na kojima će biti riječi i o položaju žena u religiji, vjerskim običajima nacionalnih grupa i romske manjine - rekla je LJilja Lukić, koordinatorka Projekta.
 
Ovo okupljanje bilo je prilika za druženje i razmjenu iskustava koje je izuzetno važno kada je domaća radinost u pitanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA