Evropa na mukama zbog žege i gasa: Isključuju rasvjetu, predlažu skidanje kravata

Za punjenje evropskih skladišta gasa - treba 50 milijardi evra, 10 puta više nego što se mislilo.

Evropa na mukama zbog žege i gasa: Isključuju rasvjetu, predlažu skidanje kravata

I dok se najjače energetske kompanije bogate, manji dobavljači - zbog ograničenih cijena propadaju. Mnoge zemlje, još dugo, neće moći ni da subvencionišu račune građana i privrede za gas i struju, koji su sve veći. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako bi zaštitili građane i privredu od skupih energenata, države su primorane da cijene drže pod kontrolom. To ograničenje mogu da izdrže samo velike kompanije dok manje sve teže posluju.

Kako bi zaštitili građane i privredu od skupih energenata, države su primorane da cijene drže pod kontrolom. To ograničenje mogu da izdrže samo velike kompanije dok manje sve teže posluju.

U Velikoj Britaniji bankrotiralo je čak 30 dobavljača. Zato neke evropske zemlje već odustaju od subvencija jer je prioritet naprviti što veće zalihe energenata za zimu, a to košta. Grčka, dvije trećine struje dobija iz gasa. Pokušavaju da zakupe skladišta u Italiji ali i da uskladište što više tečnog gasa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Novi plutajući rezervoar, zapadno od Atine, spreman je da primi prvo punjenje tečnog gasa do kraja avgusta. Grčka vlada preduzima mjere zaštite u slučaju nepovoljnog scenarija - prekida isporuke iz Rusije ove zime", kaže Kostas Skrekas, ministar energetike Grčke.

U zemljama Evropske unije sve su oštriji planovi štednje energije kako bi se sačuvale rezerve gasa za hladne dane. U tome prednjače njemački gradovi: Berlin je isključio rasvetu na 200 javnih zgrada a neki već isključuju toplu vodu i grejanje u javnim i sportskim objektima.

"Nisam se uopšte tuširao. Bilo mi je previše hladno. Voda u tuševima je bila hladnija od one u bazenu", rekao je građanin Hanovera.

"Zatamnjene su i najznačajnije zgrade, gradska vjećnica i crkva. Naš apel je da štedimo energiju gdje god je to moguće. To je neophodno za jesen i zimu", kaže Belit Onai, gradonačelnik Hanovera.

Španija je donijela rigorozne hitne mjere štednje koje će važiti do novembra iduće godine: preduzeća, restorani, muzeji i javni prevoz moraju držati ztvorene prozore i vrata dok radi klima i grijanje uz propisane temperature. Građanima je preporučno da gase svjetla i spuštaju roletne.

"Institut procjenjuje da nam 1 stepen manje uštedi 7 odsto energije. Veliko javno preduzeće, koje obuhvata 90 hotela i preko 100 restorana, primenom ovih mera moglo bi da uštedi više od milion evra godišnje", kaže Tereza Ribera, ministarka energetike Španije.

Promoviše se i rad od kuće, gdje god je to moguće. A španski premijer Pedro Sančez predložio je muškarcima u javnom i privatnom sektoru da tokom vrelih ljetnjih mjeseci ne nose kravate, jer će im biti prijatnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA