Lazarević: Saradnja sa ministarstvom dobra praksa podrške poljoprivrednoj proizvodnji Semberije

Agrarni fond Bijeljine ulaže sve napore da pomogne poljoprivrednu proizvodnju u Semberiji, kako u svom domenu uvećavanjem lokalnih podsticaja tako i u razvijanju saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je direktor Agrarnog fonda, Zlatan Lazarević nakon jučerašnje posjete Bijeljini ministara Borisa Pašalića.

Lazarević: Saradnja sa ministarstvom dobra praksa podrške poljoprivrednoj proizvodnji Semberije

Lazarević je istakao da je pripritet pravovremeno i adekvatno reagovanje na sve probleme poljoprivredne proizvodnje u Semberiji. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Boris Pašalić posjetio je juče selo Crnjelovo kod Bijeljine gdje je išao u obilazak sistema za navodnavanje u Donjem Crnjelovu i Batkoviću, koji je ponovo pušten u funkciju nakon zahvata proširenja dotoka vode iz korita Drine na "Ustavu Janja" iz koje se dalje puni kanal Dašnica i cjelokupna kanalska mreža Semberije, kao i puštanje u probni rad sistema za navodnjavanje Golo Brdo - Kojčinovac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Svoju posjetu ministar Pašalić je iskoristio i da uveliča proslavu 65. godina FK "Zadrugar" iz Donjeg Crnjelova, gdje je domaćin bio predsjednik Uprave kluba Mićo Živić.

- U skladu sa dobrim praksama podrške ministarstva poljoprivrednoj proizvodnji Semberije, ova posjeta je dobrim dijelom posvećena aktuelnoj situaciji u poljoprivredi koja se iz dana u dan, nažalost, mijenja na gore zahvaljujući suši, istakao je Lazarević.

On je podsjetio da je o tome započet razgovor sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Lazarević je izdvojio najvažnije stavke ovih razgovora i analiziranja trenutne situacije u poljoprivredi, a tu su:

1. Vlada RS mora iznaći načina da poljoprivrednicima pomogne u prevazilaženju posledica suše i time omogući jesenju sjetvu,

2. Vlada RS će organizovati interventni otkup minimum 10.000 tona pšenice, od čega će najveći dio biti realizovan u Semberiji. Time bi bio prevaziđen trenutni zastoj u otkupu pšenice,

3. Svake godine u Semberiji će biti građeni sistemi navodnjavanja za minimum 500 hektara obradive površine.

- Nakon sastanka, koje je sredinom jula održano sa poljoprivrednicima u hotelu Drina konkretno je dogovoreno da budžet u 2023. godini za podsticaje u poljoprivredi bude 150 miliona KM, a podsticaj za proizvodnju pšenice bude 500 KM po hektaru. Razgovori vođeni prije dva dana i juče su takođe konkretni i dobra priprema za novi sastanak koji bi trebao da se održi krajem avgusta ili početkom septembra, dodao je direktor Agrarnog fonda, Zlatan Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA