U Hrvatskoj od sutra gorivo jeftinije nego u BiH

  • BiH
  • 08. Aug 2022.

Ukoliko nas, kojim slučajem, danas ili večeras ne iznenade vlasnici benzinskih pumpu u bh. gradovima, gorivo će na većini njih od sutra biti skuplje nego u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj od sutra gorivo jeftinije nego u BiH
FOTO: Naypong/DepositPhotos

Osim razlika u cijeni, razlikujemo se i po tome što vlast u susjednoj zemlji donosi odluke koje pomažu vlasnicima vozila, a time i privredi i svakom građaninu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vlada Hrvatske je, naime, donijela danas uredbu na osnovu koje će benzin od sutra pojeftiniti za 0,7 kuna (18 feninga), a dizel za 0,66 kuna (17 feninga) po litru.

Od sutra će u Hrvatskoj tako benzin koštati 11,30 kuna (2,94 KM) po litru, dizel 12,14 kuna (3,16 KM), a plavi dizel 8,50 kuna (2,21 KM) po litru.

U praksi, to će značiti da će na većini naših benzinskih pumpi gorivo biti skuplje nego u Hrvatskoj, ukoliko bh. prometnici ne bi svoje cjenovnike spustili preko noći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Uvidom na aplikacije koje pokazuju cijene goriva kod nas, "Nezavisne novine" su utvrdile da samo nekoliko benzinskih pumpi u Sarajevu dizel toči za 3,16 KM, a u ostalim cijene iznose od 3,21 pa sve do 3,36 KM. Super 95 u Sarajevu košta od 2,96 pa naviše.

U Banjaluci tek na nekoliko pumpi BMB košta od 2,92 do 2,95, a na svim ostalim je znatno skuplji, tako da cijene dostižu i do nevjerovatnih 3,47. Eurodizel 5 u Banjaluci danas košta od 3,08 do čak 3,45 KM.

Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, rekao je za Srnu da se trend pada cijena goriva na pumpama u Srpskoj nastavlja, te da se nova pojeftinjenja očekuju i u narednih 10 dana, tako da će dizel u narednom periodu da dođe na oko tri KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA