Tramp bacao povjerljive dokumente u WC šolju?

FBI je pretražio kuću Donalda Trampa, bivšeg predsjednika SAD, u Mar-a-Laogu u Palm Biču na Floridi, na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bijele kuće nakon završetka mandata.

Tramp bacao povjerljive dokumente u WC šolju?
FOTO: Tanjug/AP

"Čak su mi obili i sef", rekao je Tramp. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dodao je da je sarađivao sa svim relevantnim Vladinim agencijama i da nenajavljeni upad u njegov dom nije bio potreban niti primjeren.

Iz sjedišta FBI-ja u Vašingtonu i kancelariji u Majamiju nisu željeli da komentarišu informacije o raciji u Trampovoj kući.

Kako je objavio CNN, Tramp se oglušio o predsjedničke zakone o vođenju evidencije i često je uništavao dokumente, nacrte i dopise nakon što bi ih pročitao. Bacao bi ih i u WC školjku u rezidenciji Bijele kuće. Otkrili su ga majstori koji su došli kako bi popravili začepljene WC školjke. Optužbe je Tramp odbacio, a za Axios je rekao da je izvještavanje o toj praksi izmišljeno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U javnost su procurile fotografije koje prikazuju, kako tvrde američki mediji Axios i CNN, da je Tramp povremeno u WC školjku bacao povjerljive dokumente.

Dokumenti na objavljenim fotografijama su napisani crnim markerom na bijelom papiru, a čini se da je riječ o Trampovom rukopisu.

Megi Haberman, novinarka "New York Timesa" i saradnica CNN-a, objavila je fotografije u svojoj knjizi "Confidence Man", a slike je ranije objavio i Axios. Ona kaže da je jedna slika iz toaleta Bijele kuće.

Tramp je imao obrazac zanemarivanja uobičajenih postupaka očuvanja dokumenata, piše CNN. Jednom prilikom, Tramp je pitao da li neko želi da stavi kopiju govora koji je upravo dao na aukciju na eBayu. U drugim slučajevima Tramp bi zadužio pomoćnike da nose kutije s nepročitanim memoarima, članicima i nacrtima tvitova u predsjednički avion kako bi ih pregledao, a potom pocijepao.

Američki mediji navode da je Američka nacionalna uprava za arhive i dokumenta u februaru obavijestila Kongres da je pronašla oko 15 kutija dokumenata Bijele kuće u Trampovoj kući na Floridi, od kojih su neke sadržale povjerljive materijale, prenosi Reuters.

Američki predsjednici po zakonu su obavezni da sva svoja pisma, radna dokumenta i mejlove prenesu u Nacionalnu arhivu, podsjeća BBC.

Međutim, zvaničnici kažu da je bivši predsjednik nezakonito pocijepao mnoga dokumenta. Neka od njih su morala da budu ponovo spojena, kažu u Arhivu. Tramp je u to vrijeme odbacio izvještaje da je pogrešno postupao sa zvaničnim podacima i ocijenio ih kao lažne vijesti. Državni advokat okruga Palm Bič rekao je juče da nikada u američkoj istoriji nije postojao ovakav nalog za pretres.

Dodaje da je ovo prvi put da je kuća bivšeg predsjednika bila predmet naloga za pretres i nazvao je to velikom stvari.

Američki stručnjak za nacionalnu bezbjednost za BBC je rekao da je pretres kuće bivšeg predsjednika bez presedana.

"To znači da je najpoznatiji konzervativni političar u Americi bivši predsjednik, koji će vjerovatno sada biti kandidat za predsjednika pod ozbiljnom istragom za zločin. To je bez presedana", rekao je Pejp.

Tramp je ubijeđen da pretres ima veze s njegovom namjerom da se kandiduje treći put za predsjednika SAD na izborima 2024. godine.

Tramp je već suočen s nekoliko istraga. Osim aktuelne istrage o dokumentima, traje istraga o dešavanjima na Kapitol hilu od 6. januara 2021. godine, kao i ispitivanja o postupanju Trampovih firmi i trgovanju nekretninama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA