Turcima i Slovencima najviše odbijenica

  • BiH
  • 10. Aug 2022.

Zbog neispunjavanja zakonskih uslova za ulazak u BiH, lani je ispisan rekordan broj odbijenica stranim državljanima, a najviše ih je otišlo u ruke onih iz Turske i Slovenije, potvrđuju to najnoviji podaci domaćih bezbjednosnih agencija.

Turcima i Slovencima najviše odbijenica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Presjek stanja na granici i u graničnom pojasu u toku prošle godine dat je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH pod nazivom “Migracioni profil” koja je usvojena na posljednjoj sjednici Savjeta ministara.

BiH, na graničnoj liniji nešto dužoj od 1.600 kilometara, ima 83 prelaza na kojima kontrolu vrše pripadnici Granične policije. Odbijanje ulaska jeste mjera koju sprovode samo prema stranim državljanima i licima bez državljanstva koji pokušavaju legalno preći granicu i ući u BiH, a da pri tome ne ispunjavaju zakonom propisane uslove. Oni koji dobiju rješenje o odbijanju ulaska imaju pravo žalbe na tu odluku, ali podnošenje žalbe ne omogućava ulazak u BiH.

I dok u dokumentu nema podataka o tome da li je ko i podnio žalbu, ima o izdatim rješenjima kojim strancima nije dozvoljen ulazak u BiH. Iz evidencija je vidljivo da je lani napisano 5.038 odbijenica, što je za oko 11 odsto više u odnosu na 2020. godinu, kada je odbijeno 4.525. Najveći broj je izdat državljanima Turske (1.370), Slovenije (530) i Austrije (429) što predstavlja gotovo 60 odsto od ukupno odbijenih ulazaka u BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na kopnenoj granici izdato je 4.393 rješenja kojima je zabranjen ulazak u BiH, a ostalih 645 je uručeno na međunarodnim aerodromima.

- Većina zabranjenih ulazaka jeste posljedica pravila koja su važila usljed pandemije virusa korona, ali i zbog prijetnje bezbjednosti, neposjedovanja važeće putne isprave te nemogućnosti dokazivanja svrhe namjeravanog boravka što je 90 odsto od ukupnog broja odbijenih ulazaka - pojasnili su u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Osim podataka o odbijenim ulascima, nadležni su pobrojali i one kojima je odobren privremeni i stalni boravak na teritoriji BiH, ali i oni koji su izgubili taj status. Podaci Službe za poslove sa strancima BiH ukazuju da je najviše stranih državljana dobilo rješenje o privremenom boravku po osnovu spajanja porodice, rada na osnovu radne dozvole, obrazovanja, kao i zbog vlasništva na nepokretnoj imovini te zbog humanitarnih razloga, gdje se ubraja i liječenje.

- Obrazovanje je naročito čest osnov za boravak državljana Turske i Srbije, iako se primjećuje i veliki broj boravaka po osnovu rada bez radne dozvole za državljane Turske i spajanje porodice. Državljani Srbije, Crne Gore i Hrvatske najčešće dobijaju privremeni boravak po osnovu spajanja porodice - istakli su u Službi za poslove sa strancima BiH.

Zanimljivo je i da je lani povećan broj otkaza boravka i to za gotovo 172 odsto. Najviše rješenja je izdato državljanima Turske, Srbije i Hrvatske, odnosno više od 73 odsto od ukupnog broja. Najčešće je do toga došlo zbog izmjena okolnosti na osnovu kojih je odobren boravak i obavljanja poslova za koje je potrebna radna dozvola, a koje stranci nisu posjedovali.

- Stalni boravci su najčešće otkazani zbog boravka stranke duže od godine izvan BiH, ali i jer su pojedinci stekli državljanstvo BiH - kažu u Službi.

U “Migracionom profilu” piše i da je u odnosu na 2020. lani povećan i broj rješenja o protjerivanju, za deset odsto. Izdato je njih 1.330, a u skladu sa sporazumima o readmisiji, prihvaćeno je 417 državljana BiH.

“Crne liste”

Graničari su se u proteklim mjesecima našli u žiži javnosti jer su, postupajući prema odredbama zakona i informacijama iz bezbjednosnih agencija, zabranili ulazak pojedinim istaknutim ljudima, profesorima i piscima, uz obrazloženje da predstavljaju opasnost po bezbjednost i Ustav. To je iz Srpske protumačeno kao politički potez bošnjačkih struktura u institucijama na zajedničkom nivou vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA