Pomoć prevoznicima u Srpskoj ostala mrtvo slovo na papiru

Pomoć prevoznicima u Srpskoj, koji su zbog enormnih cijena goriva parkirali kamione, a potom ponovo sjeli za volan uz obećanje nadležnih da će naći rješenje, ostala je samo mrtvo slovo na papiru, jer se radna grupa za mjesec sastala samo jednom.

Pomoć prevoznicima u Srpskoj ostala mrtvo slovo na papiru

Rekao je to “Glasu Srpske” jedan od članova radne grupe, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić, naglasivši da rješenja nema ni na vidiku, a da se problemi prevoznika samo gomilaju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Srećni smo kad uspijemo račun svesti na nulu, a da nam pri tome vozač ne da otkaz i ne ode u inostranstvo. Većina samo sabira gubitke jer gorivo čini oko 75 odsto troškova, dvadesetak procenata ide na amortizaciju i nama ostaje pet odsto da izmirimo obaveze prema vozačima i državi. Nema nas nigdje. Radna grupa, koju uz predstavnike prevoznika čine i predstavnici ministarstava saobraća i veza, te trgovine i turizma, kao i Privredne komore RS, trebalo je da sagleda rješenja u regionu i najbolji model primijeni i kod nas kako bi se pomoglo i prevoznicima. Kako tad, tako i danas. Sastanaka više nije bilo i ništa nije riješeno. Stiče se utisak da je sve učinjeno da se prevoznici umire, počnu da rade i na tome je ostalo - rekao je Grbić.

Dodao je da su prevoznici na tom jedinom sastanku koji je održan predložili da i kod nas bude primijenjen neki od modela iz Slovenije, Srbije ili Hrvatske, ali da ostali članovi radne grupe ne dijele njihovo mišljenje.

- Tražimo subvenciju za gorivo kao što dobijaju poljoprivrednici ili da nam se plate porezi i doprinosi u ovom teškom periodu. S obzirom na to da nismo naišli na razumijevanje u vezi sa tim opcijama, ostalo je na tome da predstavnici ministarstava i Komore izađu sa nekim trećim prijedlogom. Međutim, nisu nas više zvali - razočaran je Grbić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ističe da ne vjeruje da će se na pitanju problema prevoznika bilo šta riješiti.

- Da su htjeli, do sada bi nešto i uradili. Gorivo je donekle pojeftinilo, ako cijena još padne, reći će da nema više razloga za pomoć, a gubitke koje smo dosad nanizali svi će zaboraviti - rekao je Grbić.

Prevoznici širom Srpske 4. jula su prestali da voze robu, te parkirali kamione zbog preskupog goriva. Nakon toga, sastali su se sa ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Ćorićem, koji je tada kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se nađe neko rješenje za tu situaciju. Formirana je radna grupa, ali do danas rješenje nije pronađeno. U Ministarstvu saobraćaja i veza RS juče nismo uspjeli dobiti informaciju u vezi sa ovom situacijom.

Rješenje u regionu

Nikola Grbić navodi primjer iz regiona gdje su pojedine zemlje radi pomoći prevoznicima uvele subvenciju za gorivo.

- Naime, za potrošenih 1.000 litara goriva, uz dokaz da si natočio sa putnim nalogom, realizovao posao, vraća se 70 evra - naveo je Grbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA