Plate stranaca u BiH: Indijci i Turci rade za oko 800 KM, uz smještaj i hranu

  • BiH
  • 10. Aug 2022.

Radnici iz Turske i azijskih zemalja koji u Bosni i Hercegovini rade proste i jednostavne poslove zarađuju plate koje su skoro iste kao kod domaćih radnika sličnih kvalifikacija, ali najćešće su im obezbijeđeni hrana i smještaj.

Plate stranaca u BiH: Indijci i Turci rade za oko 800 KM, uz smještaj i hranu
FOTO: Kuzmafoto/DepositPhotos

Preduzeća u Bosni i Hercegovini u nedostatku domaće radne snage, koja je trajno ili privremeno migrirala u okolne zemlje, sve češće angažuju radnike iz drugih zemalja, a informacije sa terena pokazuju da je u BiH najviše radnika iz Turske, Indije, Bangladeša, pa i iz Nepala ili Filipina. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Najčešće su zaposleni u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, turizma i ugostiteljstva i to na radnim mjestima za koje, tvrde poslodavci i ekonomska realnost, zbog različitih razloga nema dovoljno domaćih radnika.

U jednom preduzeću u RS koje se bavi poljoprivredom i proizvodnjom angažovani su radnici iz Turske.

U razgovoru sa poslodavcima saznali smo da su Turci plaćeni isto koliko bi bili plaćeni i domaći radnici za iste ili slične poslove. U ovom slučaju u pitanju su nekvalifikovani (NK) radnici, često berači koji rade na dnevnicu, radnici na pakovanju i sortiranju robe i čistači.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zarade više od minimalne plate, ali ne više od 800 ili 900 KM mjesečno.

Imaju obezbijeđen smještaj i tri obroka, a to je najčešća praksa i kod drugih firmi koje angažuju strane radnike.

U preduzeću ističu da su se radnici iz Turske dobro snašli.

„Oni su vrijedni, vrijedno rade, poštuju radnu disciplinu, a uklopili su se dobro u radnu i društvenu sredinu. To je narod koji je nama sličan. Naučili su pomalo i jezik i dobro komuniciraju“.

Od izvora iz poslovne zajednice saznali smo da je jedna firma angažovala radnike iz Indije. Plaćeni su oko 800 KM mjesečno uz dva obroka i smještaj, a ponekad rade i šest dana sedmično (što je vjerovatno moguće zbog neuređenost ove oblasti).

Problem dozvola

Teško je saznati pravi broj stranaca koje je muka natjerala da napuste svoje zemlje i komad hljeba zarade u BiH.

Postupak za izdavanje dozvola je spor i jako dugo se čeka na papirologiju. U proces su uključeni entitetski zavodi za zapošljavanje, vlade i nadležne krovne agencije i na kraju Savjet ministara. 

Zavod za zapošljavanje RS povećao je kvotu radnih dozvola za 2022. godinu na 1.400, a na godišnjem nivou, tvrde poslodavci, bilo bi potrebno još 400 radnih dozvola.

U prošloj godini u BiH je izdato 2.638 radnih dozvola stranim državljanima iz Turske, Srbije, Albanije, Bangladeša, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

U Republici Srpskoj nedavno su usvojene dopune Zakona o zapošljavanju stranih državljana koje bi trebalo da ubrzaju postupak zapošljavanja stranaca. 

Nedavno je u medijima odjeknula izjava vlasnika preduzeća "Ćosićpromex" iz Usore Mije Ćosića koji je rekao da je uvezao 100 radnika iz Turske i da će ih "platiti 1.000 evra" jer su mu potrebni stručnjaci metalske struke. Međutim, Ćosić je napomenuo da je velika prepreka za dovođenje stranih radnika "priprema radno-pravne dokumentacije" i tvrdi da zbog svega više od 50 do 70 posto ljudi koji su došli privremeno raditi u BiH, rade na "na crno".

Kvalitet života

Prosječna mjesečna plata u Indiji, prema dostupnim podacima na internetu, iznosi oko 790 KM, a u Turskoj oko 850 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom u BiH za maj 2022. godine iznosila je 1.106 KM

Bosna i Hercegovina je na sajtu Numbeo koji prikuplja podatke o kvalitetu života, na 44. mjestu na svijetu. Indija je četiri mjesta ispod, a Turska na 54. poziciji.

Nepalci tražili veću platu

U Udruženju tekstila, kože i obuće u okviru Privredne komore RS saznali smo da postoji zainteresovanost radnika iz azijskih zemalja za poslove u obućarskoj i tekstilnoj industriji RS. Jedno preduzeće je odbilo ponudu agencije koja je nudila radnike iz Nepala jer cijena rada koju su tražili bila previsoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA