Pašalić: Trivićeva da ne lupeta gluposti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić lupeta gluposti o situaciji u poljoprivredi i da se bavi pitanjima koja uopšte ne razumije.

Pašalić: Trivićeva da ne lupeta gluposti

Pašalić je istakao da se sredstva za podsticaje troše transparentno i da među gotovo 2.000 poljoprivrednih proizvođača koji apliciraju za podsticaje ima i značajan broj predstavnika opozicionih partija.

"Poljoprivrednim proizvođačima koji apliciraju za podsticaje i koji su ranije podnijeli zahtjev vraćeno je 30 odsto sredstava. Obećali smo povećanje podsticaja sa 75 na 106,5 miliona KM i tu nećemo stati. Imamo i plan da u sljedećoj godini značajno povećamo sredstva za poljoprivredu, i to će svakako pozitivno uticati na proizvođače i jesenju sjetvu", rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci komentarišući navode Trivićeve.

On tvrdi da stanje u poljoprivredi nije katastrofalno, te da Vlada Republike Srpske preduzima mjere da riješi probleme prouzrokovane sušom i poplavama.

Pašalić je ponovio da najmanje razloga za nezadovoljstvo trebaju imati poljoprivrednici iz Semberije, jer im je ove godine isplaćeno više od 20 miliona KM.

"Prije četiri godine taj iznos je bio 14,5 miliona KM, a tu se ne spominju sredstva koja smo uložili za sisteme za navodnjavanje i sisteme za zaštitu od poplava, gdje smo samo u posljednje dvije godine uložili 30 miliona KM", podsjetio je Pašalić.

On je naveo da manja grupa proizvođača, koja je politički motivisana, stalno plasira laži i tvrdnje kako im niko ne pomaže i kako su prepušteni sami sebi, a istovremeno sve je veća potražnja za poljoprivrednim zemljištem.

Pašalić je napomenuo da su isplate podsticaja u posljednje četiri godine objavljene na sajtu Agencije za agrarna plaćanja, ali i da je teško ovu oblast regulisati zakonskim okvirima, zbog stanja na terenu.

"Često imamo potrebu da reagujemo brzo u slučaju suše, mraza i grada. Zato detalje razrađujemo pravilnikom koji je transparentan i koji prilagođavamo trenutnom stanju na terenu", dodao je Pašalić.

On je podsjetio da sva davanja u poljoprivredu prelaze 150 miliona KM i da su to sredstva budžeta Republike Srpske.

"Na primjer, četiri miliona KM ide u protivgradnu preventivu i to su sredstva za poljoprivredu. Kada uložimo sredstva u čišćenje kanala, za šta smo dali više od šest miliona KM i to su sredstva za poljoprivredu. Tako da, ako nekoga zanima ova oblast, Ministarstvo je otvoreno za tačne i pravovremene informacije", zaključio je Pašalić.

Potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić rekla je nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Sela Semberije i Majevice da poljoprivreda u Srpskoj ne može bez državnog aparata i da je zato potrebno urediti zakon i pravilnik o raspodjeli podsticaja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    18°C
  • 23:00

    15°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

106 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

313 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI