Suša prepolovila rod kukuruza u Semberiji

Procjenjuje se da će ukupni obim proizvodnje kukuruza u Semberiji biti smanjen za više od 50 odsto u prosjeku zbog suše koja traje od maja, rekao je Srni Dragan Zarić, rukovodilac područne jedinice u Bijeljini vladinog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Suša prepolovila rod kukuruza u Semberiji

TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Usjevi kukuruza u Semberiji su u vrlo različitom stanju u zavisnosti od terene, tamo gdje je lošiji tip zemljišta usjevi su uveliko stradali i očekuje se smanjenje prinosa za 70, 80 pa i više procenata, jer ima parcela gdje neće biti šta da se ubere - kaže Zarić.

Prema njegovim riječima, na plodnijem zemljištu uz rijeke Drinu i Savu i manje vodotoke u Semberiji usjevi su za ove uslove u boljem stanju i očekuje se manja šteta na prinosu.

Posljednja tri dana u Bijeljini je lokalno bilo kiše, ali Zarić kaže da su to minimalne količine padavina između dva do 20 litara, zavisno do lokaliteta i da će uticaj tih količina padavina biti vrlo različit, tamo gdje je usjev već stradao kiša ne pomaže ništa, jedino može malo pomoći u atarima gdje su usjevi sada bolji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je dodao da uz sušu koja traje duže nego ranijih sušnih godina, srednje mjesečne temperature su za 2,5 stepeni više u odnosu na višegodišnji period, a od posebnog značaja je da je srednja maksimalna temperatura bila u prosjeku iznad maksimalne temperature koje biljka kukuruza može da podnese u toku rasta i razvića.

Zarić je rekao da na lošijim tipovima zemljišta u Semberiji žetva ono kukuruza što je preživjelo sušu već može da počne, iako je optimalan rok za žetvu kukuruza na ovom proizvodnom području septembar.

Višegodišnji prosječan prinos kukuruza u Semberiji je 6,5 tona po hektaru, a pod kukuruzom je na ovom području 26.000 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA