Uz podsticaje u malim i srednjim preduzećima prate trendove i čuvaju zanate

Više od milion maraka na raspolaganju je malim i srednjim preduzećima u Republici Srpskoj kako bi digitalizovali i inovirali proizvodnju, ali i očuvali stare i umjetničke zanate.

Uz podsticaje u malim i srednjim preduzećima prate trendove i čuvaju zanate

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS juče je objavilo javni poziv za dodjelu podsticaja za mala i srednja preduzeća, a kako kažu, fond će po potrebi biti uvećan. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za podsticaje za digitalnu transformaciju, tehničke inovacije i očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti planirano je 820.000 KM, dok je za podsticaje za organizovanje zajedničkog nastupa malih i srednjih preduzeća na sajmu, odnosno izložbi i za organizovanje sajma ili konferencije, planirano 187.000 maraka.

U resornom ministarstvu pojašnjavaju da, kada je riječ o digitalnoj transformaciji, sufinansiraju isključivo novi projekat sa oko 80 odsto od vrijednosti opravdanih ulaganja koja mogu iznositi od 10.000 do 30.000 maraka. Kada je riječ o tehničkim inovacijama, finansiraju isključivo završene projekte sa 50 odsto od vrijednosti opravdanih ulaganja, koja mogu biti u rasponu od 3.000 do 60.000 KM.

Za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti sufinansiraju se novi projekti sa 80 odsto, a na isti procenat pomoći mala i srednja preduzeća mogu računati i kada je riječ o organizovanju zajedničkih nastupa na sajmovima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U preduzećima koja su lani dobila podsticaje kažu da je svaka marka uložena u novu tehnologiju, digitalizaciju i inovaciju proizvodnje investicija, a ne trošak.

Zahvaljujući iznosu od skoro 4.000 maraka i bilećko preduzeće “Pčelica Maja”, u čijem pogonu nastaju najljepši odjevni predmeti za najmlađe, privodi kraju osnivanje internet prodavnice.

- Već smo digitalizovali dio proizvodnje, u završnoj fazi je formiranje naše digitalne prodavnice. Pratimo trendove i uvodimo digitalnu prodaju koja bi trebalo da bude u funkciji za oko mjesec - rekao je vlasnik firme Drago Vujović, naglasivši da su ovi podsticaji dobrodošli u vrijeme krize i otežanog poslovanja.

Među onima koji su uz podsticaje ostvarili zacrtane planove je i preduzeće “Exclusive lingerie” iz Banjaluke, koje je lani dobilo 9.316 KM.

Tehnički direktor tog preduzeća Boris Tolimir rekao je “Glasu” da planiraju da se prijave i na ovogodišnji javni poziv.

- Prošle godine smo aplicirali za automatizaciju proizvodnih sistema kroz softverska rješenja - kazao je Tolimir.

Prijava

Javni poziv, koji je osim u “Glasu Srpske” objavljen i na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva RS, otvoren je 15 dana.

- Sve neophodne obrasce zainteresovani mogu pronaći na stranici ministarstva. Osim dostavljanja potrebne dokumentacije u materijalnom obliku, podnosilac zahtjeva obavezan je da na adresu ministarstva i u elektronskoj formi na USB-u dostavi zahtjev, projekat i specifikacije - navedeno je u pozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA