Hoće li automobili pojeftiniti?

Proizvođači automobila dosad su štitili marže povećanjem cijena, ali nagli porast inflacije u Sjevernoj Americi i Evropi mogao bi otežati prenošenje rastućih troškova.

Hoće li automobili pojeftiniti?
FOTO: puhfoto/DepositPhotos

Uprkos krizi s čipovima, vrijeme čekanja na nove narudžbe sve je kraće. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Rast cijena sirovina i smanjena potražnja čipova natjerali su proizvođače automobila da podignu cijene vozila. Teško se oteti utisku da su mnogi u nove cijene ukalkulirali i svoju trajnu želju za većim profitom. Stara izreka, vrč ide na vodu dok se ne razbije, čini se, sada vrijedi i za auto-industriju.

Proizvođači automobila javljaju o smanjenoj potražnji u Evropi i Sjevernoj Americi zbog činjenice da potrošači ne pristaju na više cijene i čuvaju svoj novac za druge potrepštine, javlja Automotive News Europe. Uprkos krizi sa čipovima, vrijeme čekanja na nove narudžbe sve je kraće. Proizvođači automobila dosad su štitili marže povećanjem cijena, ali nagli porast inflacije u Sjevernoj Americi i Evropi mogao bi otežati prenošenje rastućih troškova.

Inflacija u Evropi i SAD raste, a središnje banke upozoravaju da bi vrhunac mogao biti za nekoliko mjeseci, što dovodi do pada raspoloženja potrošača i preduzetnika. U SAD "Ford" razmatra vraćanje popusta i podsticaja koji su ukinuti prošle godine, što je prvi korak u neminovnom - redukovanju rasta cijena automobila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA