Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder tužio Bundestag

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, koga u Njemačkoj sve više prozivaju zbog, kako se tvrdi, proruskih stavova, podnio je tužbu protiv donjeg doma njemačkog parlamenta, Bundestaga, u kojoj traži da mu se vrate privilegije kao bivšeg šefa vlade.

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder tužio Bundestag
FOTO: Depositphotos

Šrederu (78) je u maju oduzeto pravo na kancelariju koja se finansira iz državne kase zbog narastajućeg nezadovoljstva izazvanog njegovim odbijanjem da se distancira od ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon ruske invazije na Ukrajinu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Šrederov advokat Mihael Nagel izjavio je njemačkoj agenciji DPA da je podnio tužbu upravnom sudu u Berlinu.

U sudskom podnesku navodi se da odluka o zatvaranju Šrederove kancelarije i preraspoređivanju njenih preostalih zaposlenih “prilično podsjeća na apsolutističku kneževsku državu u smislu načina na koji je donijeta” i da ne treba dozvoliti da to postoji u zemlji ustavne demokratije.

Šreder je tokom svog mandata na mjestu kancelara, od 1998. do 2005. godine, uspostavio odnos sa Putinom, koga je nazvao bliskim ličnim prijateljem i sa kojim je proveo mnogo sati u razgovorima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je krajem prošlog mjeseca otputovao u Moskvu na sastanak s Putinom, nakon čega je rekao da Rusija želi sporazumno rješenje za rat u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je Šrederovo ponašanje “odvratnim”.

Kao pobornik gasovoda Sjeverni tok, kojim se ruski gas prenosi u Njemačku ispod Baltičkog mora, Šreder je bio predsjednik odbora akcionara kompanije Nord Strim AG, koja je operater gasovoda u većinskom vlasništvu “Gasproma”.

Zbog intenzivnih kritika, on je u maju podnio ostavku u odboru ruske državne naftne kompanije “Rosnjeft” i odbio nominaciju za mjesto u odboru “Gasproma”.

Šreder je ranije ove nedjelje izašao kao pobjednik u konfliktu vezanom za zahtjev jednog lokalnog ogranka njegove Socijaldemokratske partije da bude izbačen iz stranke, pošto je partijski odbor zaključio da nema dokaza da je prekršio stranačka pravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA