Odobren prvi grant sredstava Mađarske Vlade za podršku poljoprivredi u Republici Srpskoj

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske „Progressus“ počinje s realizacijom prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj. Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70% subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

Odobren prvi grant sredstava Mađarske Vlade za podršku poljoprivredi u Republici Srpskoj

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske, Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Vlada Mađarske odobrila je prvi dio sredstava za direktnu podršku poljoprivrednicima u iznosu od 10.967.448.275 mađarskih forinti iz grantova koji se odnose na podršku mađarskom izvozu. Republika Srpska se tako pridružila grupi od šest zemalja u kojim se već nekoliko godina realizuje ovaj program, među kojim su i četiri zemlje članice Evropske unije. Program podrške realizovaće Fondacija za održivi razvoj „Progressus“ iz Banjaluke, koja je osnovana na inicijativu Vlade Mađarske, a prema modelu u državama u kojim se već realizuju ovakvi programi mađarske Vlade. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Fondacija za održivi razvoj „Progressus“ 1. septembra 2022. godine objaviće Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata, a poljoprivrednici će moći da se prijave na Javni poziv popunjavanjem elektronske aplikacije na zvaničnoj internet stranici Fondacije. Prijavu na konkurs mogu da podnesu i fizička i pravna lica, a osnovni uslovi su da su poljoprivrednici iz Republike Srpske i Brčko distrikta, da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da kroz Program žele da kupe poljoprivrednu mehanizaciju, opremu ili alate mađarske proizvodnje. Konačnu odluku o dodjeli bespovratnih sredstava donosi mađarska neprofitna mreža za ekonomski razvoj Centralne Evrope – CED, organizacija mađarske Vlade koja je partner Fondacije u realizaciji Programa podrške.

Predstavnici Fondacije će od ponedjeljka, 15. avgusta do objave Javnog poziva obići više od 15 gradova i opština u Republici Srpskoj kako bi poljoprivrednike i cijelu zajednicu detaljno informisali o Programu i Javnom pozivu. Distributeri i proizvođači mađarske mehanizacije i opreme biće prisutni na promotivnim događajima, pa će poljoprivrednici na licu mjesta imati priliku da se informišu i o ponudi mašina koje će moći da nabave kroz Program podrške.

Svi detalji o Programu podrške, te uslovima i načinu prijave na Javni poziv uskoro će biti dostupni na zvaničnoj internet stranici Fondacije forsrpska.org, a svi zainteresovani poljoprivrednici od 1. septembra moći će da se informišu i u kancelarijama Fondacije u Banjaluci, Bijeljini, Gradišci i Derventi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA