VIDEO Gdje je Balkan? Slovenci kažu dole, Hrvati kažu Beograd, Srbi kažu Kosovo, a svi ostali...

Poznati slovenački filozof je na Jutjubu objavio snimak, u kojem objašnjava gde je to Balkan i kako ga doživljavaju različite nacije u Evropi.

VIDEO Gdje je Balkan? Slovenci kažu dole, Hrvati kažu Beograd, Srbi kažu Kosovo, a svi ostali...
FOTO: Youtube / Screenshot

Slavoj Žižek je slovenački filozof, kulturni kritičar i teorijski psihoanalitičar. Poznat je po svojoj interpretaciji i nadgradnji teorije psihoanalize Žaka Lakana, koju je primenio na pop kulturu i sociologiju. Svrstava se u filozofe poststrukturalizma i tkođe pripada grupi mislilaca inspirisanih marksizmom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovaj istoričar je na Jutjubu objavio snimak u kojem objašnjava gde je to Balkan i kako ga doživljavaju različite nacije u Evropi. Isečak iz videa je postao viralan na TikToku gde su korisnici imali veoma pozitivne reakcije na njegovu teoriju.

Svoj video je započeo sa pitanjem: "Pa gde je Balkan, ovo je standardna šala, hajde da uradimo celu teoriju."

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ovde imamo Sloveniju i svi oni će vam reći da je to dole, niže (pokazujući na deo nakon granice). Ako pitate Hrvata gde je Balkan, on će da vam kaže da su oni srednja Evropa i katolici, a Beograd, Srbija i ortodoksna religija je Balkan. Ako pitate Srbina, on će vam reći pa tamo negde, Sarajevo, Kosovo i je pravi Balkan. Međutim, ironija je ako idete još niže, odjednom je Balkan gore. U Grčkoj će vam reći: "Mi Grci, mi vodimo poreklo iz Evrope, ovde gore su Balkanske planine.

Ako pitate Austrijanca, pa gde je Balkan? On će reći pa Slovenija, tu Balkan počinje, primitivci. Ako pitate Nemca, pa Austija, oni su imali imperiju, već su se izmešali sa svima, balkanizovani su. Francuzi će vam reći, pa Nemačka, mračno, fašisti... I na kraju će vam Britanci reći da je cela Evropa danas veliki Balkan, ali sa Briselskom birokratijom u novom Istambuli, a da su Britanci jedini posebni", rekao je Žižek u svom videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA