Hitno zaustaviti odlazak radnika: Alarmantno stanje na tržištu rada u Republici Srpskoj

Već odavno smo svjedoci da je stanje u Srpskoj kad je u pitanju radna snaga alarmantno, i da se veliki broj djelatnosti susreće sa problemom pronalaska kvalifikovanih radnika.

Hitno zaustaviti odlazak radnika: Alarmantno stanje na tržištu rada u Republici Srpskoj

Jedna od glavnih poteškoća sa kojom se danas suočavamo je svakako i sporo prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama tržišta rada. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako su ranije za „Novosti“ rekli iz Zavoda za zapošljavanje RS, najtraženija zanimanja u Srpskoj su diplomirani ekonomisti, pravnici, ali i profesije koje su u manjem broju evidentirane na birou, poput profesora matematike, fizike, informatike. Tržištu nedostaju i farmaceuti, ljekari i inženjeri elektrotehnike..

Iz te ustanove pojasnili su da je u prvom dijelu ove godine zabilježen napredak u zapošljavanju osoba sa evidencije.

– Za prvih pet mjeseci ove godine, zaposleno je 10.750 lica – rečeno je u Zavodu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Međutim, prema riječima Miroslava Vukajlovića, direktora jedne od agencija za zapošljavanje, u Srpskoj ponestaje radne snage u skoro svim oblastima.

– Uočljivo je da se ne popunjavaju brojna otvorena radna mjesta u proizvodnim kapacitetima, pogotovo to važi za organizacije iz manjih sredina. U ovom trenutku teško je pronaći stručne radnike za poslove u ugostiteljstvu, imamo veliku potražnju za radnicima u IT-u, rad u Kol centrima, vozačima, to jeste dostavljačima, sezonskih radnika gotovo da nema – pojašnjava Vukajlović za „Novosti“.

Kako nam je rekao kvalifikovani kadar je hronično nedostajući, pogovo onaj koji je u stanju da samostalno izvršava dodijenjene zadatake, bilo da su u pitanju KV radnici ili lica sa VSS.

Deficit primjetan od zanatlija do inženjera

Kada su u pitanju deficitarna zanimanja, tu se u prvom redu mogu izdvojiti zanati.

– Za njih već odavno nema interesa među mladima i sve više je raritet izlazak mladih zanatlija na tržište rada Republike Srpske. Inženjeri, posebno elektro i mašnskih smjerova, pomenuti IT inženjeri, poodavno su nedostajući na našem tržištu rada, tendencija je da će se ovaj trend nastaviti – kaže Vukajlović i dodaje da na gore pomenuta zanimanja čekaju poslodavci širom svijeta, a ne samo na domaćem tržištu rada.

Poslodavci u Srpskoj u posljednje vrijeme najviše interesovanja iskazuju za popunjavanje onih radnih mjesta koja ne iziskuju posebnu i specifičnu kvalifikaciju, kao što su radnici u kol centrima, ili dostavljači.

– Globalizacija i internet donijeli su hiljade novih radnih mjesta i na naše tržište rada. Najzastupljenija nova radna mjsta odnose se na poslove na daljinu, na primer radnik kol centra ili dostavljač. Karakteristika pomenutih poslova je da za obavljanje istih, nije potrebno posebno zanimanje, važno je da posjedujete zahtjevane kompetencije, ili samo motivaciju za tu vrstu posla – kaže Vukajlović.

Prema njegovim riječima menadžeri različitih nivoa, koji su nedostajući velikom broju organizacija, prepoznaje novu stvarnost prilikom donošenja odluke o izboru saradnika, a to je važnost posjedovanja vještina, znanja, kompetencija, koje se ne
mogu vezati za jedno zanimanje iz postojećeg sistema obrazovanja.

„Sezona“ napravila problem

– Ove godine otišlo je mnogo više radnika na sezonske poslove nego prethodnih godina. Te odlaske najviše su osjetili poslodavci iz oblasti ugostiteljstva, građevinarstva, poljoprivrede i voćarstva, brojne proizvodne kompanije koji teškom mukom popunjavaju otvorene radne pozicije – priča Vukajlović i dodaje, da je odlazak radnika bilježen tokom cijele godine, te da sezonski poslovi nisu jedini krivac za stanje na domaćem tržištu rada.

Kako kaže lakši pristup interesantnim tržištima rada, izazovne poslovne ponude, potencijalna mogućnost preseljenja, glavni su razlozi tako velikog odlaska, te dodaje da je istim naše tržište rada, poslovna zajednica, svakim danom je siromašnija i manje konkurentna.

– Smanjuje se potencijal za razvoj, organizacije će sve teže zadržavati postojeći obim i kvalitet poslovanja. Hitno su potrebne mjere kako bi se trend odlaska zaustavio. Odgovornost za tako nešto, svakako je na institucijama i pojedincima koji su najodgovorniji za tržište rada – zaključuje Vukajlović.

Kako su „Novosti“ već prije pisale, među vodećim problelima koji stoje iza odlaska radne snage, pogotovo mlade, jeste taj što u Srpkoj nemaju siguran posao, te plate primaju u kovertama.

KONOBARI I ZAVARIVAČI

PREMA podacima Zavoda za zapošljavanje RS, kada je u pitanju četvrti stepen stručne spreme, poslodavci najviše traže ekonomske tehničare, medicinske sestre i tehničare, operatere na računaru, dok je za treći stepen stručne spreme najveća potražnja za prodavačima, konobarima, vozačima, bravarima, obućarima i zavarivačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA