Banke su obavezne da obavještavaju korisnike o naknadama

Agencija za bankarstvo Republike Srpske propisala je obavezu bankama da izvještajem o naknadama za usluge u vezi sa platnim računom obuhvate sve naknade koje su naplatile korisniku, saopšteno je danas iz ove agencije.

Banke su obavezne da obavještavaju korisnike o naknadama
FOTO: Rangizzz/DepositPhotos

Izvještaj mora da sadrži i podatke o svim kamatama koje su banke naplatile od korisnika, kao i o kamatama koje je korisnik ostvario. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Agencija propisuje obavezu banke da korisniku, bez naknade, dostavi ili na drugi način učini dostupnim izvještaj o svim naknadama za usluge povezane sa platnim računom, na ugovoreni način, najmanje jednom godišnje.

Definisano je da je, u slučaju gašenja platnog računa, banka dužna korisniku bez odlaganja dostaviti izvještaj o naplaćenim naknadama do njegovog gašenja, i to najkasnije u roku od 30 dana.

Agencija je usvojila odluke o sadržaju, rokovima i načinu dostavljanja podataka o međubankarskim naknadama, o utvrđivanju liste najreprezentativnijih usluga u vezi sa platnim računom, o utvrđivanju sadržaja informativnog pregleda tih usluga i naknada i o utvrđivanju forme i sadržaja izvještaja o naknadama za ove usluge.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Navedene odluke primjenjuju se na banke sa sjedištem u Republici Srpskoj i na organizacione dijelove banaka sa sjedištem u Federaciji BiH i Brčko distriktu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA