„Uspavani džin“ Antarktika bi mogao da potopi planetu, čovečanstvu bi bilo bolje da ga ne budi

Urušavanje „uspavanog džina“ Južnog pola moglo bi da izazove katastrofalne planetarne poplave i podizanje nivoa mora do kraja ovog i u narednim vekovima.

„Uspavani džin“ Antarktika bi mogao da potopi planetu, čovečanstvu bi bilo bolje da ga ne budi
FOTO: Depositphotos

Ukoliko se klimatske promene nastave trenutnim tempom, topljenje Istočne antarktičke ledene ploče do 2300. će podići nivo mora za jedan do tri metra, a do 2500. godine za dva do pet metara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Istraživanje, koje je sproveo međunarodni tim naučnika, objavljeno je u časopisu Nejčer (Nature).

Naučnici napominju da bi ovaj potencijalno katastrofalni ishod mogao da bude izbegnut ako bi države širom sveta ispoštovale ono što je dogovoreno na Klimatskom samitu u Parizu 2015. godine - smanjivanju emisija gasova sa efektom staklene bašte kako bi se rast prosečne temperature ograničio na ispod dva stepena Celzijusa.

Planeta se trenutno u proseku zagrejala za 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na period od početka Industrijske revolucije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Uz nepromenjenu potrošnju energenata i nepromenjene emisije gasova iz fosilnih goriva prognoze su da će do 2100. godine prosečna temperatura porasti za 2,7 stepeni.

Sve manje vremena da ga ne probudimo

Istraživanja, međutim, pokazuju da ukoliko se porast globalne temperature zadrži ispod dva stepena, topljenje Istočne antarktičke ploče će do 2500. godine podići nivo mora za pola metra.

To znači da će „uspavani džin“, koji u sebi sadrži najveći deo glečerskog leda na Zemlji, nastaviti svoj san i da najverovatnije neće doprineti podizanju mora narednih decenija.

Ipak, određeni porast nivoa mora ne može da bude izbegnut zbog topljenja leda u zapadnim delovima Južnog pola i Artktiku.

Ono što je još važnije, jeste da čovečanstvo ima sve manje vremena da izbegne scenario buđenja „uspavanog džina“ na Južnom polu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA