INTERNET BONTON Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na meži

Komunikacijom putem interneta se koristi veliki broj ljudi, često na neodgovarajući način, zbog nepoznavanja osnovnih pravila. Stoga i kultura komuniciranja putem interneta zahtijeva učenje.

INTERNET BONTON Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na meži
FOTO: Depositphotos

Način komunikacije na internetu govori o nama mnogo više nego što smo toga svjesni. Ono što objavimo godinama će biti dostupno izuzetno velikom krugu osoba. Često zaboravljamo da pravila lijepog i kulturnog ponašanja koja vrijede u svakodnevnom životu moraju vrijediti i u onom virtualnom. Zato je veoma važno usvojiti neka od osnovnih pravila komuniciranja na mreži: TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- U komunikaciji s drugim osobama putem Interneta, bilo e-maila, chata ili poruka piše se malim slovima, upotrebljavajući veliko slovo prilikom pisanja imena kao i na početku rečenice.

- Pisanje VELIKIM SLOVIMA smatra se vikanjem te takvo pisanje smatramo nepristojnim. - Putem Interneta mogu se izraziti osjećanja pomoću različitih simbola.

Emikroni su kombinacije znakova kojima se izražava raspoloženje. „Smajliće " :) :( :D :P ;) <3 :O o.O :* : '( :v 8) 3:) koristite da naglasite ton, ali ih koristite s mjerom. Nemojte misliti da će time primalac biti nužno zadovoljan sadržajem poruke ili da ćete time poništiti uvredljivu poruku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Imajte na umu da sve ono što je nezakonito van mreže, nezakonito je i na mreži. - Nikad, ali nikad se ne predstavljajte kao neko drugi!

- Uvijek imajte na umu da se bezazlena šala može vrlo brzo pretvoriti u uvredljivu koja može izazvati lavinu neprimjerenih reakcija i komentara na društvenim mrežama.

- Prije slanja neke poruke uvijek je potrebno promisliti može li ta poruka uvrijediti ili na bilo koji način naštetiti primaocu.

- Ne šaljite poruku ljuti! Uvijek je potrebno dobro razmisliti prije nego se poruka objavi na Internetu, jer povratka više nema. Možeš kasnije obrisati napisano, ali nikada ne znaš ko je sve poruku pročitao pa i sačuvao na svom računaru.

Tokom komunikacije putem Interneta nema mjesta - psovkama, vrijeđanju, ponižavanju, omalovažavanju,  ucjenama, lažnom predstavljanju,  krađi tuđeg identiteta, klevetama i ogovaranju!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA