Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima omogućava da razvode brakove kada između surpužnika postoji sporazum.

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona
FOTO: stevanovicigor/DepositPhotos

Nacrt zakona prošao je javnu raspravu i u Ministarstvu pravde se radi na njegovom prijedlogu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema jednoj od odredbi bračni supružnici zahtjev za sporazumni razvod braka mogu podnijeti notaru, koji će rješenjem razvesti njihov brak.

Za Advokatsku komoru Srpske, planirana rješenja u slučaju da se zadrže, su neprihvatljiva.

Poručuju kako se osjećaju prevareno jer u tekstu prednacrta, u kojem su učestvovali njihovi predstavnici, nije bilo tih odredbi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U situaciji kada se advokatima iz godine u godinu oduzimaju brojna ovlaštenja, smanjuju tarife i prave problemi sa fiskalizacijom, notarima se daju nove privilegije, što je još jedan udar na advokaturu”, ocjenjuje predsjednik komore Dalibor Mrša.

On kaže kako ga ne bi iznenadilo da notari preuzmu pojedine poluge vlasti i sutra izdaju i kaznene naloge u krivičnim postupcima.

Ako se notarima daje već toliko, dajte onda da se advokatima vrati ono što je propisano našom tarifom. Ne vidim nijedan razlog zašto mi ne bismo mogli sačinjavati ugovore, izjave volja, određene isprave, ako se već izašlo toliko u susret notarima”, smatra Mrša.

Kasipović: Još ništa nije gotovo

On kaže da bi u slučaju štrajka, a do kojeg će vjerovatno doći ako poslanici Narodne skupštine RS usvoje zakon sa odredbama notarskog razvoda, pravosudni sistem mogao upasti u kolaps.

To bi bila potpuna blokada rada pravosudnih institucija posebno u domenu krivičnih odbrana. Mislim da bi to otvorilo poprilično negativne posljedice i za one koji su u tim postupcima, i za branioce, ali i za kompletan pravosudni sistem. To zaista nikome ne treba, ali ne vidimo drugi način da skrenemo pažnju na probleme koji se godinama gomilaju u struci”, zaključio je on.

Međutim, ministar pravde Anton Kasipović u izjavi za CAPITAL poručuje kako stvar nije gotova.

Mi tek radimo na prijedlogu zakona i u toku izrade razgovaraćemo ponovo i sa notarima i sa advokatima i tražiti najbolje rješenje. Ništa još nije gotovo”, kazao je Kasipović.

Inače, na nedavno održanoj javnoj raspravi podršku advokatima dale su i sudije. Njihovi predstavnici su poručili kako se prebacivanjem predmeta na notare njima smanjuje norma.

Inače, Komora je u svojim primjedbama dostavljenim nakon rasprave navela kako advokati na ovaj način postepeno gube klijente kojima je potrebna pravna pomoć u brakorazvodnim parnicama.

Bez obzira na okolnost da advokat može da zastupa klijenta pred notarom, za očekivati je da klijent ne bi imao potrebu za bilo kakvom stručnom pomoći, jer bi sav posao izvršavao postupajući notar”, naveli su oni.

Iz Notaske komore Republike Srpske su ranije poručili kako njihov prijedlog ne ide u cilju finansijske koristi, nego građana kojima žele da olakšaju procedure.

Oni su negirali da advokatima uzimaju posao i poručili kako oni i dalje mogu zastupati klijente pred notarom te sastavljati im prijedloge za sporazumne razvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA