Potrošačka korpa u RS, prema podacima sindikata, u junu dostigla rekordnih 2.248 km

Iako cene naftnih derivata u Srpskoj padaju, litar goriva, dizela ili benzina, sada je ispod tri marke, u odnosu na 3,5 koliko je bilo pre mesec dana, ovo se nije odrazilo na cene životnih namirnica.

Potrošačka korpa u RS, prema podacima sindikata, u junu dostigla rekordnih 2.248 km
FOTO: I. Marinković

Opravdanje mnogih trgovaca kada su podizali cene je bilo da prate rast cena goriva. Ali, to se izgleda odnosi samo na poskupljenja. Jer, kada cena goriva ide nadole, nema povratne reakcije i vraćanja cena životnih namirnica na one pre poskupljenja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Građani Srpske ove godine zbog rasta cena životnih namirnica izdvajaju rekordne iznose za prehranu. Tako prema podacima Saveza sindikata RS, četvoročlana porodica za mesec dana mora da izdvoji 990 maraka samo za hranu, što je jedna prosečna plata u Srpskoj, dok je u decembru prošle godine za prehrambene proizvode izdvajala 790 maraka. Sindikalna potrošačka korpa u RS je prema podacima SSRS za jun iznosila 2.248 konvertibilnih maraka, što je rekordan iznos.

Građani sa kojima su razgovarale "Novosti" kažu da im je odlazak u kupovinu postao kao odlazak u šok-sobu.

- Iz sedmice u sedmicu se menjaju cene. Za 100 maraka jedne sedmice možeš da kupiš četiri kese namirnica, a već za desetak dana to su tri kese - kaže Banjalučanka Gordana V.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Murisa Marić, predsednica Udruženja za zaštitu potrošača "Don", ističe da je opterećenje na kućne budžete građana zbog rasta cena značajno i dodaje da, nažalost, ne očekuju pad cena u narednom periodu.

- Za sada je rešenje da građani obilaze tržne centre i kupuju namirnice na akcijama sniženja i tako prođu koliko-toliko jeftinije i prežive mesec. Ali ovo ne sme postati trajna kategorija, jer ne treba zaboraviti da vlast ubire i veće poreze jer je došlo do povećanja cena - veli Marićeva.

Ona podseća da tek predstoji težak period jer se deca spremaju za školu, ide nabavka ogreva, a pored toga treba izdvajati novac za redovne komunalne usluge, plaćati kredite...

- Ne treba gledati da li je građanin srećan što cene stagnira i ne raste. Mora postojato daleko veći stepen odgovornosti institucija premna ovom problemu - poručuje Ostoja Kremenović, predsednik Udruženja građana "Pokret potrošača Republike Srpske" Banjaluka.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da na veće cene životnih namirnica i raznih roba koje koriste građani, nije uticao samo porast cene naftnih derivata.

- Na rast cena uticala su globalna kretanja. Prvo je bio kovid, pa inflacija, zatim kriza u Ukrajini, a onda je usledio rast cene energenata. Usledio je i nedostatak repromaterijala i rast cena istoga. I na kraju imate konstantan pritisak na rast plata.

Sve ovo kada se uzme zajedno utiče na rast cena u maloprodaji. Zato teško možemo očekivati da će doći do smanjenja cena samo zato što je došlo do pada cena goriva - pojasnio je Blagojević.

CENE

Prema podacima Udruženja potrošnjača RS, životne namirnice u Srpskoj su poskupele u proseku od 50 do 100 odsto. Građani se najviše žale na cene ulja, brašna, mleka, mlečnih proizvoda i mesa. Litar ulja u RS je oko šest maraka, kilogram brašna je dve marke, koliko košta i litar mleka. Što se tiče cene mesa, svinjetina sada iznosi od 8,50 do 11 KM po kilogramu, dok junetina košta od 12 do 18 KM, a teletina od 20 do 28 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA