Održan sastanak gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik LJubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda.

Održan sastanak gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Predhodno su pomenuti predstavnici bili pozvani da svoje zahtjeve za pomoć, zbog novonastale krizne situacije izazvane sušom, povećanjem cijene goriva i repromaterijala, dostave Odjeljenju za poljoprivredu pri Gradskoj upravi.

Osim diskusije u vezi sa navedenom problematikom, tema sastanka su bili i dalji koraci koje treba preduzeti kako bi se došlo do što povoljnijeg rješenja.

Gradonačelnik Petrović najoštrije je osudio napuštanje sastanka od strane direktora Agrarnog fonda i njegovu nezainteresovanosti da sa prisutnim poljoprivrednim proizvođačima iznađe rješenje za sanaciju štete prouzrokovane sušom i visokim temperaturama, što je bila i tema i svrha ovog sastanka.

On je zauzeo čvrst stav da ni Gradska uprava, ni poljoprivrednici ne smiju dozvoliti da se sporna finansijska sredstva zloupotrebe u političke svrhe i po ko zna koji put pozvao na transparentnost u radu svih javnih preduzeća i ustanova, pozivajući se na negativan primjer raspodjele podsticaja poljoprivrednicima 2020. godine.

Gradonačelnik je takođe naglasio da su  materijali za Skupštinu bili spremni još prije dvije nedelje, pogotovo oni koji se tiču poljoprivrede, te da sjednica Skupštine grada nije još uvijek održana isključivo iz razloga nepostojanja kvoruma za njeno održavanje.

Predsjednik udruženja poljoprivrednih poizvođača Semberije i Majvice Savo Bakajlić, istakao je da je stav udruženja koje zastupa da je najbolje moguće rješenje da se proglasi stanje elementarne nepogode-suša, te da se novopristigla novčana sredstva Agrarnog fonda usmjere na sanaciju posljedica suše, kako bi se poljoprivredni proizvođači oporavili do predstojeće jesenje sjetve.

Goran Simić, poljoprivrednik iz Velike Obarske, nije krio svoje negodovanje zbog najavljenog načina raspodjele pomenutih sredstava Agrarnog Fonda dodajući da je velika šteta da se tako veliki iznos sredstava ne iskoristi za direktnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima kako bi pokrili svoje gubitke i uz podršku ušli u jesenju sjetvu koja predstoji.

Uprkos insistiranju prisutnih poljoprivrednih proizvođača, direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević izjavio je da će 3 miliona konvertibilnih maraka koje su Agrarnom fondu prebačene od strane Kompenzacionog fonda RS namjenjena izgradnji infrastrukture u ruralnim predjelima, te da se neće koristiti za sanaciju štete pruzrokovane sušom niti za pomoć poljoprivrednim proizvođačima u predstojećoj jesenjoj sjetvi. Lazarević je još dodao da će Vlada Republike Srpske na osnovu procjene štete koju će utvrditi novoformirana komisija, prebaciti nova 3 miliona KM ukoliko to bude potrebno. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA