Tenderi institucija padaju zbog skupog peleta

  • BiH
  • 18. Aug 2022.

Brojne institucije i javne ustanove u BiH nekoliko mjeseci prije grijne sezone se suočavaju sa velikim problemima u nabavci peleta. Naime, cijene po kojima su spremni da plaćaju ovu vrstu ogreva daleko su niže od onih koje vladaju na tržištu, pa se često dešava da im se na tender niko ne javi, a tamo i gdje dobiju ponudu ona bude daleko iznad planiranog limita.

Tenderi institucija padaju zbog skupog peleta

Tako je opština Drvar za potrebe svojih ustanova planirala nabaviti 130 tona peleta za 58.000 KM sa uključenim PDV-om, odnosno oko 450 maraka po toni. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nije im se javio niko ko bi im ga isporučio po toj cijeni, pa je tender proglašen neuspješnim.

MUP Zeničko-Dobojskog kantona raspisao je nabavku za 100 tona, koja je procjenjena na 50.000 KM, odnosno 500 KM po toni.

“Nijedna ponuda nije prihvatljiva”, naveli su oni u obavještenju o poništenju postupka nabavke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

MUP Republike Srpske morao je da ponovi postupak nabavke i značajno poveća njenu vrijednost jer u prvom pozivu nisu pronašli dobavljača.

Oni su raspisali novi tender vrijedan 350.000 maraka preko kojeg pokušavaju da obezbjede 589 tona peleta.

Tačnije za svaku tonu spremni su da plate oko 600 maraka, što opet ne mora da znači da će im se javiti kupac jer se pelet u BiH prodaje i po višim cijenama.

Grad Derventa je za 130 tona bila planirala platiti 58.000 maraka sa PDV-om. Oni su pronašli dobavljača, ali daleko iznad te cijene.

Ugovor je dodijeljen firmi “Ensa BH” iz Srpca, a vrijedan je 83.000 maraka, što znači da je 1.000 kilograma ove biomase plaćeno po cijeni od blizu 640 maraka.

Ugostiteljski servis bio je izabrao firmu “Biokoncept” za ogrev još u aprilu ove godine. Međutim, zbog žalbe se postupak odužio pa je ovo preduzeće iz Novog Gradsa odustalo.

“Izabrani ponuđač nas je 7. juna obavijestio da nije u mogućnosti potpisati ugovor koji smo dostavili 29. aprila. Kao obrazloženje naveo je da je njihova ponuda  bila u skladu sa tržišnim prilikama u aprilu, ali kako je došlo do žalbenog postupka koji se odužio,  došlo je do promjene cijena sirovina na tržištu i goriva te usljed novonastale situacije nisu u mogućnosti da  potpišu ugovor”, navode u Ugostiteljskom Servisu RS u kojem do danas nisu riješili pitanje ogreva.

Zabrana izvoza bez efekta, proizvođači peleta ubiru profit

Inače, već dva mjeseca je na snazi zabrana izvoza peleta. Iako je vlast na nivou BiH tvrdila kako će ona uticati na smanjenje cijene, to se bar do sada nije desilo.

U Privrednoj komori Republike Srpske (PKRS) kažu kako je država zabranom obezbijedila dovoljne količine peleta za domaću potražnju, ali da je činjenica da su cijene ostale visoke.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri PKRS Lazo Šinik kaže kako je očekivao da nakon uvođenja zabrane cijena peleta bude niža najmanja za 10 odsto.

 “Činjenica je da su troškovi kod proizvođača poput struje, sirovine i plata porasli, ali ne u tolikoj mjeri kolike su cijene.  Bilo bi realno da smo odgovorni, kao što nismo, pa da u kriznim situacijama ne trčimo za maksimalnim profitom. Tačnije, treba ići ka profitu, ali u nekoj normalnoj razmjeri jer smo u kriznoj situaciji”, kaže Šinik.

On kaže kako je Komora upozorila proizvođače da sa ovim cijenama rizikuju nove mjere vlasti.

“Ukoliko ne koriguju cijene može se nastaviti zabrana izvoza, a možda im se ograniče i cijene”, upozorio je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA