Dobila 34 godine zatvora zbog toga što je podijelila tuđi post na Tviteru

Studentkinja doktorskih studija Salma al-Šehab, koju je saudijski sud u srijedu osudio na 34 godine zatvora, navela je da je takva presuda ravna uništenju.

Dobila 34 godine zatvora zbog toga što je podijelila tuđi post na Tviteru

Takva presuda predstavlja uništenje mene, moje porodice, moje budućnosti i budućnosti moje djece dva mala dječaka od četiri i šest godina, izjavila je al-Šehab pred sudijama, prema danas dobijenim sudskim dokumentima, prenosi AP i Srpska Info. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ona je rekla sudijama da je bila u zatvoru više od 285 dana prije nego što je njen slučaj uopšte proslijeđen sudu, pokazuju pravni dokumenti do kojih je došla agencija.

Ona je osuđena zbog “širenja glasina i retvitovanja disidenata”.

Al-Šehab je naglasila da nije imala pojma da “jednostavno retvitovanje postova iz radoznalosti i posmatranje gledišta drugih, sa ličnog naloga sa ne više od 2.000 pratilaca, predstavlja terorizam”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

AP navodi da aktivisti i advokati smatraju kaznu protiv Salme al-Šehab, majke dvoje djece i istraživača na Univerzitetu Lids u Britaniji, šokantnom čak i po saudijskim standardima pravde.

Al-Šehab privedena tokom porodičnog odmora u januaru 2021. samo nekoliko dana prije nego što je planirala da se vrati u Ujedinjeno Kraljevstvo, navodi Inicijativa za slobodu, grupa za ljudska prava sa sjedištem u Vašingtonu.

Inicijativa za slobodu opisuje Al-Šehab kao pripadnika šiitske muslimanske manjine u Saudijskoj Arabiji, koja se dugo žalila na sistematsku diskriminaciju u kraljevstvu pod sunitskom upravom.

– Saudijska Arabija se hvalila svijetu da unapređuje prava žena i kreira zakonsku reformu, ali nema sumnje da se situacija samo pogoršava – rekla je Bethani al-Haidari, saudijska menadžerka grupe.

Dodaje se da je presuda Al-Šehab privukla pažnju i Vašingtona, a Stejt department je u srijedu saopštio da “analizira slučaj”.

– Ostvarivanje slobode izražavanja radi zalaganja za prava žena nikada ne bi trebalo da bude kriminalizovano – rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

AP podsjeća da je prošlog mjeseca, američki predsjednik Džo Bajden otputovao je u naftom bogato kraljevstvo i razgovarao sa princom Muhamedom bin Salanom u kojima je rekao da je izrazio zabrinutost za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    6°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

179 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 16:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI