U Crnoj Gori danas odluka o nepovjerenju vladi Dritana Abazovića

Tek nakon što je crnogorska vlada, na čelu sa Dritanom Abazovićem, navršila 100 dana, poslanici parlamenta bi na današnjoj vanrednoj sjednici, koja je zakazana za 11 sati, trebali glasati o prijedlogu njenom nepovjerenju.

U Crnoj Gori danas odluka o nepovjerenju vladi Dritana Abazovića
FOTO: DW FOKUS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Prijedlog je iniciralo 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske unije Albanaca. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Vlada Crne Gore je imala prioritetni zadatak da stvori pretpostavke kako bi se, na temelju reformi pravosudnog sistema i jačanja vladavine prava, intenzivirao proces evropske integracije Crne Gore. Prioritet je bio konsolidovanje ekonomskih prilika u zemlji i reorganizovanje sistema zdravstvene zaštite u uslovima trajuće pandemije korona virusa – navodi se u prijedlogu da se glasa o nepovjerenju Vladi, prenosi crnogorski portal CDM.me.

Ocjenjuje se da su konkretni rezultati u realizaciji prioriteta izostali i da su stanje crnogorske ekonomije i epidemiološka situacija u državi dodatno pogoršani.

– Uprkos nikad snažnijoj podršci evropskih partnera i širokom društveno-političkom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje – kaže se u obrazloženju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Međutim, prijelomna tačka koja je dovela do priče o izglasavanju nepovjerenja vladi bilo je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Sprskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Inicijativa je krenula od Đukanovićevog DPS, navodeći da im se u tome mogu pridružiti svi oni koji također smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore.

Takođe, premijer Dritan Abazović je prije nekoliko dana saopoštio da će na današnjoj sjednici kazati “neke veoma zanimljive činjenice”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA