Potpisani posebni kolektivni ugovori

Posebni kolektivni ugovori za zaposlene u Republici Srpskoj u oblasti obrazovanja i kulture, te visokog obrazovanja i studentskog standarda potpisani su danas u Banjaluci.

Potpisani posebni kolektivni ugovori
FOTO: Srna

Ugovore su potpisali predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić sa ministrom prosvjete i kulture Natalijom Trivić i ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđanom Rajčevićem.

Gnjatić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovih ugovora, jer će omogućiti kontinuitet ostvarivanja prava zaposlenih u ovim oblastima.

On je naveo da su Ugovorom u oblastima obrazovanja i kulture ostvarena poboljšanja za radnike u kombinovanim odjeljenjima viših i nižim razredima osnovne škole za po jedan procenat, te za zaposlene u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece sa smetnjama u razvoju.

"Imamo poboljšanje i za koeficijente za predškolske ustanove u smislu sprevođenja neto na bruto iznos i definisani su najniži mogući koeficijenti, a to je da je najniža cijena rada 110 KM", rekao je Gnjatić novinarima u Banjaluci. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Trivićeva je rekla da je cilj Ministarstva da donese najbolja rješenja koja će poboljšati status zaposlenih u oblasti i kulture.

"Poboljšali smo status zaposlenih u predškolskim ustanovama, zatim nastavnika koji rade u kombinovanim odjeljenjima, te zaposlenima u školama za djecu sa poteškoćama u razvoju, gdje smo za pet odsto povećali plate radnicima koji nisu u vaspitnom procesu, ali su u neposrednom kontaktu sa ovom djecom", rekla je Trivićeva.

Rajčević je napomenuo da protekle tri godine nisu bile lake ni za ministarstva ni za sindikate, te izrazio zadovoljstvo što što je uprkos različitim otežavajućim okolnostima resorno ministarstvo našlo načina da četiri puta poveća plate zaposlenima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ugovori koji su danas potpisani ukazuju na posvećenost ministarstava i Vlade Srpske da poboljša status naših radnika", rekao je Rajčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA