Održan prvi Dan karijere

Lykos Balkan Metals d.o.o. Bijeljina je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske – Filijala Bijeljina, Rudarskim fakultetom iz Prijedora i Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom iz Tuzle organizovao Dan karijere.

Održan prvi Dan karijere

Učesnicima su prezentovana zanimanja iz različith oblasti i struka koja će im olakšati donošenje odluke pri odabiru buduće karijere.

Miloš Bošnjaković, generalni direktor Lykos Balkan Metals je na otvaranju istakao da je poslednjih decenija primjetan trend odlaska mladih iz države, ali i mali broj prilika za one starije da grade karijeru u svojoj domovini.

- Iako se javne ustanove bore da smanje stopu nezaposlenosti, podrška koja im stiže iz privatnog sektora može biti veoma značajna. Poslovna politika Lykosa ogleda se, između ostalog, i u želji da upravo mladima pruži šanasu za prvo poslovno iskustvo, jer je ono najvažnije.

Posebno je istakao činjenicu da se u ovoj kompaniji to iskustvo stiče po principima modernog poslovanja, usklađenog sa svjetskim standardima, jer je Lykos Balkan Metals dio australijske Lykos Metals Limited kompanije.

- Mi smo prva geološko-istraživačka kompanija koja je izlistana na jednoj berzi sa najvišim standardima na svijetu, Australijskoj berzi i zato je naše poslovanje transparentno i u svakom trenutku provjerljivo. Ovo je izuzetno važno u lokalnim zajednicama u kojima izvodimo projekte, jer se tom otvoenošću najbolje predstavljamo ljudima koji tamo žive. Saradnju sa njima dodatno jačamo kontinuiranim ulaganjem u lokalnu infrastrukturu, u nešto što ćemo im ostaviti u amanet kada se naši projekti završe i geolozi odu. Takođe, jasno definisanim kriterijumima za zapošljavanje apsolutno sprečavamo bilo kakav nepotizam, a dodatno jačamo kvalitet stručnjaka koji postaju dio naše kompanije. Zato je Dan karijere važan, jer želimo da se predstavimo kao poželjan poslodavac raznim profilima, bez obzira što nam je core bussines geologija.

U Lykosu su zaposleni i ekonomisti, pravnici, menadžeri komunikacija, psiholozi i razni drugi profili sa iskustvom, kao i oni kojima je ovo prvo poslovno iskustvo. Zajednički imenilac za sve je dobar timski rad, podrška od prvog dana i ogromne mogućnosti za lični i profesionalni razvoj.

- U našim redovima ima svršenih studenata Rudarskog fakulteta iz Tuzle koji su bukvalno poslije poslednjeg ispita poptisali prvi ugovor o radu, rekao je Bošnjaković.

Siniša Kajmaković, rukovodilac filijale Zavoda za zapošljavanje regije Bijeljina naglasio je da je stopa nezaposlenosti na nivou RS trenutno oko 19%.

- Ta stopa rapidno pada i mi smo na to ponosni, ali je sve to fiktivno, jer je tom smanjenju doprinijeo trend odlaska mladih ljudi. Činimo ogromne napore na nivou Republike Srpske podsticajima za nova zapošljavanja, naročito pripravnika sa visokom stručnom spremom, ali je to nedvoljno jer imamo disharmoniju između potreba realnog sektora, između ostalog i ovog čime se bavi kompanija Lykos i javnog sektora, koji upošljava uglavnom kadrove iz domena humanističkih nauka koji su u hipreprodukciji. Trenutno je na birou u Bijeljini oko 400 diplomiranih ekonomista.

Kajmaković smatra da napretka nema bez podrške realnom sektoru, kome trebaju kadrovi.

- Inženjeri elektrotehnike ne budu u evidenciji Zavoda duže od 24h, ljekari dva, tri dana. Dolazak Kompanije Lykos iz Australije je velika sreća  za ovo društvo. Istražuju resurse za koje i ne znamo da ih imamo. Zajedno moramo da uvjerimo mlade ljude da je ovo njihova perspektiva i da treba da studiraju tehničke nauke. Kada završite ozbiljan fakultet sutra ste na poslu, rekao je Kajmaković.

Bošnjaković se zahvalio partnerima sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta iz Tuzle, Rudarskog fakulteta iz Prijedora i Javne ustanove zavod za zapošljavanje filijala Bijeljina.

- Prvi Dan karijere važan je za sve nas jer kroz ovakve događaje šaljemo sliku sigurne budućnosti svima koji je žele u matičnoj zemlji, poručio je Bošnjaković.

Prezentaciju projekta "Geološko istraživanje - Kako pronaći rudu?" izlagao je geolog Mladen Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA