Dogodine sve porodice pod svojim krovom

  • BiH
  • 23. Sep 2022.

Regionalni stambeni program za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica ulazi u završnu fazu, a nadležni, nakon uvida u prosjek stanja na teritoriji BiH, vjeruju da bi ovaj posao dogodine mogao biti završen u potpunosti, kako je i planirano.

Dogodine sve porodice pod svojim krovom

Riječ je o zajedničkoj inicijativi BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije da bi se došlo do trajnih i održivih stambenih rješenja za oko 36.000 osoba u tim zemljama, od čega u BiH za blizu 3.200 porodica. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Većina detalja između donatora i zemalja učesnica je usaglašena u aprilu 2012. godine na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, kada je i prikupljeno nekoliko stotina miliona maraka. Za BiH je odobreno šest potprojekata, od kojih se jedan odnosi na nabavku materijala za obnovu, dok je ostalima predviđena gradnja kuća i stanova za ugrožene kategorije širom Srpske i FBiH. Ukupni troškovi za BiH su procijenjeni na više od 150 miliona maraka, a ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić je potvrdio za “Glas” da je na nedavnoj, 20. po redu sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa u Sarajevu potvrđeno da je rok za završetak projekta kraj juna 2023. godine. Tada se čulo, kako je objavljeno da je do sada “isporučeno” za sve četiri zemlje oko 9.000 domova za 30.000 osoba, što je jednako broju stanovnika u nekim gradovima.

U BiH su do sada, u okviru programa, izgrađena 2.034 objekta, a Lučić kaže da bi, kako sada stvari stoje, moglo da bude realizovano oko 95 do 97 odsto planiranog u BiH. Međutim, ne isključuje mogućnost i da na kraju bude sto odsto završeno.

- Na dinamiku radova znatno je prvo uticala pandemija virusa korona, a i ovi posljednji poremećaji cijena na tržištu su ostavili traga. Osim toga, nažalost, imali smo borbu sa donatorima radi retenderisanja, jer neke firme zbog poskupljenja repromaterijala nisu ulazile u posao, tako da su s njima raskidani ugovori, a donatori, s druge strane, nisu donijeli odluku da ponovo budu raspisani tenderi, smatrajući da neće biti vremena - istakao je Lučić i dodao da je, zbog toga, ponovo i u budžetskom zahtjevu za narednu godinu od nadležnih na nivou BiH zatražio potrebnih oko šest miliona maraka za te namjene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lučić je, kada se povuče crta, saglasan sa ocjenama da je iza regiona jedan veoma dobar, ozbiljan projekat koji svakako može biti uzor i za druge koji bi mogli biti pokrenuti u nekom budućem vremenu.

- Ovo je odličan projekat, a u BiH se realizuje i CEV 2 koji je fokusiran na zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja. Nadam se da će uskoro biti pokrenuti i novi, koji bi nosio naziv CEB 3 gdje bi se radilo na zatvaranju konkretno alternativnih centara. Ozbiljnije razgovore u vezi sa ovim očekujem već nakon ovih izbora - rekao je Lučić, koji je dodao da bi trebalo napraviti reviziju prijavljenih korisnika, jer spisak postoji duže vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA