Višković: RS jedina ima višak struje, izvozimo više od 30 odsto

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je danas da je Republika Srpska među rijetki zajednicama koje imaju viškove električne energije i da trenutno tržištu nudi više od 30 procenata proizvedene struje.

Višković: RS jedina ima višak struje, izvozimo više od 30 odsto

"Preko 30 procenata proizvodnje nudimo tržištu i to nam je ulazni parametar da se ponašamo ovako kako se ponašamo prema stanovništvu i privredi", rekao je Višković obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice postojanja Elektroprivrede RS. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predsjednik Vlade kaže da se ovim resursom u Srpskoj domaćinski upravlja i da prodaja viškova na tržištu omogućava "socijalnu cijenu" energije za stanovništvo u RS.

"Vi znate da stanovnici struju plaćaju po cijeni 22,5 evra po megavat-satu (MWh), a da je proizvodna cijena u našim termoelektranam u pola veća", naveo je Višković.

Tvrdi da neće biti poskupljenja energije ni u 2022. ni u narednoj godini. Privreda u RS megavat-sat plaća 39.5 evra odnosno 53 ako je u pitanju jednogodišnji ugovor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Koliko god povećanje bilo ako ga bude, mi ćemo uvijem po pitanju privrede i domaćinstava biti povoljniji nego drugi entitet, da ne govorim o okruženju", kaže Višković.

Objasnio je da je cijena MWh na brzama danas oko 450 evra, a da se zbog predstojeće zime očekuje da premaši brojku od 1.000 evra.

"Prije 30 godina nismo mogli pretpostaviti da će električna energija biti geopolitički resurs.To nama donosi benefite koje možemo da podijelimo našim građanima", objašnjava premijer.

ERS je prošle godine ostvarila dobit od 80 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA