U Herceg Novom epidemija žutice

Na području Herceg Novog proglašena je epidemija žutice, izjavila je epidemiolog Doma zdravlja u ovom gradu Slađana Zgradić.

U Herceg Novom epidemija žutice

Zgradićeva je navela da je epidemija proglašena 14. septembra, a da mediji o tome nisu informisani.

Iz Doma zdravlja o epidemiji su obavijestili Institut za javno zdravlje, a dopise sa preporukama za veći stepen higijene ruku, toaleta, prostorija, poslali su svim većim kolektivima, školama, vrtićima, Opštini.

"Prije mjesec i po su počeli sporadični slučajevi, uglavnom, među odraslom populacijom. Naša osnovna briga je zdravlje građana i zato, s obzirom da su početkom septembra bile i restrikcije vode, iz bojazni da ne dođe do većeg širenja bolesti obavještavamo javnost o epidemiji", istakla je Zgradićeva.

Prema njenim riječima, od polovine jula do danas je registrovano 15 slučajeva.

"Oni više nisu zarazni. Obradili smo sve kontakte i pratimo situaciju. Bitno je da najosjetljiviji, dječiji kolektivi to znaju i da obrate pažnju na higijenu", rekla je Zgradićeva.

Ona je navela da su simptomi zaraze slični stomačnom virusu, što otežava dijagnostiku. Javlja se bol u stomaku, povraćanje, mučnina, temperatura, gubitak apetita. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA