Italijani biraju novi parlament, glasanje čiji ishod čeka Evropa

U Italiji se održavaju parlamentarni izbori. Među glavnim kandidatima nalaze se trostruki premijer Silvijo Berluskoni, opoziciona liderka krajnje desnice Đorđa Meloni, koja je po istraživanjima javnog mnjenja u vođstvu i mogla bi da postane prva žena premijer u Italiji.

Italijani biraju novi parlament, glasanje čiji ishod čeka Evropa
FOTO: Depositphotos/Ilustracija

Jutros su od 7 časova otvorena su biračka mesta u Italiji. Pravo na glasanje ima više od 46 miliona Italijana, dok je više od 4.700.000 Italijana sa prebivalištem u inostranstvu već glasalo. Italijani glasaju za novi parlament, a ovi izbori će odlučiti većinu koja će vladati zemljom narednih pet godina. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Bez obzira na činjenicu da već 15 dana nije dozvoljeno javno objavljivanje istraživanja javnog mnjenja podaci koji su do tada sakupljeni prikazuju da je centralna desnica u velikoj prednosti te da će dobiti apsolutnu većinu sa obzirom na činjenicu da su im protivnici - Demokratska partija, Terzo polo i Pokret pet zvezdica podeljeni i svako od njih se predstavlja za sebe.

Jedino iznenađenje koje je moguće na kraju današnjeg dana jeste rast Pokreta pet zvezdica što je već bilo primećeno početkom septembra i to najviše na jugu zemlje. Ipak, niko ne sumnja da će Braća Italije na čelu sa Đorđom Meloni biti pobednici ovih izbora.

Interesantna su reagovanja Evrope na ova predviđanja koja se ne dopadaju previše Italijanima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naime, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila: "Videćemo rezultate izbora u Italiji. Imali smo i izbore u Švedskoj. Ukoliko se stvari budu razvijale u kompleksnom pravcu mi imamo instrumente koje ćemo upotrebiti kao u slučaju Poljske i Mađarske".

Mnogi italijanski političari, čak i oni koji nisu pripadnici desnice protumačili su reči Ursule fon der Lajen kao neku vrstu upozorenja ukoliko dođe do toga da u Italiji zaista pobedi desnica kao što će se, najverovatnije i desiti.

Najveći deo italijanske štampe je slično prokomentarisao smatrajući da treba poštovati izbor Italijana kakav god on bio. Silvio Berluskoni pak smatra da nema razloga za brigu kada su u pitanju međunarodne presije jer desnica nije protiv Evrope, a ni Evropa ne može biti protiv desnice.

Mediji daju prednost desnici

Strani mediji o izborima u Italiji pišu i govore kao da je desnica već pobedila, naime Si-En-En objašnjava da se stvaraju perfektni uslovi za ponovno rađanje populista u Evropi, Njujork tajms kaže da nisu baš svi srećni ukoliko Meloni dođe na vlast jer će ekstremna desnica unazaditi prava žena.

Vašington post se pita zašto su Italijani spremni da zamene Dragija sa Đorđom Meloni. Foks njuz smatra da će Italija dobiti prvog premijera ženu koja je imala zaista odličnu karijeru još od kako je bila aktivistkinja dok je bila tinejdžerka.

Figaro je posvetio prve četiri strane italijanskim izborima pod nazivom "Ujedinjena desnica na vratima vlasti" te kako je Enriko Leta potopio italijansku levicu. Parizijen je stavio naslov "Italija, Musolinijeva senka nad izborima".

I neki od modnih kreatora su na svojim društvenim mrežama komentarisali izbore, poput Donatele Versaće koja je, kao i poznata italijanska influenserka Kjara Feranji koju prati skoro 28 miliona ljudi, a koja je pozvala Italijane da izađu danas na glasanje jer su, kako kaže, ovo vrlo važni izbori za zemlju.

Naime stiče se utisak da će veliki broj građana odustati od glasanja jer nemaju poverenja u političare i ne znaju za koga bi glasali.

No izborni dan je tek počeo, a prve nagoveštaje ćemo imati u toku dana te i konačne rezultate nakon 23 časa iako za sada izgleda da su stvari poprilično jasne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA