FOTO Kandidati Pokreta Uspješna Srpska obišli farmu Nebojše Đokića iz Dvorova

  • BIJELJINA
  • 27. Sep 2022.

Kandidati Pokreta Uspješna Srpska za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske dr Nemanja Janković, doc. dr Živka Malić u prisustvu prof. dr Zlatka Maksimovića i dr Stojanke Nikolić obišli su govedarsku farmu Nebojše Đokića iz Dvorova čija je farma muznih grla u Semberiji prva u kojoj je instaliran robot za mužu.

Proizvodnjom mlijeka ova porodica bavi se skoro 20 godina. Počeli su skromno, s nekoliko muznih krava, a danas na farmi imaju više od 150 grla. Najveći problem je niska otkupna cijena mlijeka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Proizvodimo oko 1000 litara mlijeka dnevno. Volim svoj posao a situacija je sve teža za održavanje ovakvog rada. I prošle i ove godine pogodila nas je suša a cijena mlijeka nije pratila cijene repromaterijala za poljoprivredu uključujući tu i rezervne dijelove, đubrivo… Cijena mlijeka u prodavnici je 2.60km a kod nas je 80 feninga. Neko drastično zarađuje a poljoprivrednik grca u problemima kako bi opstao da održi ovu proizvođnju, istakao je Đokić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Svojim radom i zalaganjem ovaj domaćin ima modernu i savremenu farmu, sa visokim stepenom automatizacije. Farma koja uspješno posluje i dobija podsticaj od države, i to je uslov da bude pozitivan. Voda i hrana su budućnost. Toga će nedostajati a mi imamo idealno područje, pogotovo Semberija, gđe možemo da proizvodimo zdravu hranu i vodu, Stara narodna izreka glasi: ko ima hranu I vodu, taj je slobodan. Treba da stremimo ka tome, naravno uz još veću podršku države, koja ni do sada nije izostajala, rekao je dr Janković.

- Ovakvi uspješni poljoprivredni proizvođači su svijetli primjer i podsticaj za građane koji planiraju da otvore poljoprivredno gazdinstvo na svojim ognjištima, da se bave proizvodnjom domaće zdrave hrane, rekla je prilikom ove posjete doc. dr Živka Malić.

- Mi koji se bavimo društveno političkim životom trebamo ovakvim ljudima pomagati što više, jer pomažući njima, pomažemo sebi, pomažemo našoj naciji… Nemojte zaboraviti da je poljoprivrednik, srpski seljak uvijek tu, kada je država u pitanju, a da li je i država uvijek tu za njih – to je pitanje za diskusiju. Kao čovjek iz Semberije, iz Crnjelova, iz seoskog domaćinstva, znam da koliko god ima podrške od države, malo je. Potrebno je što više podrške od grada, republike zato i od države, jer će hrane sigurno nedostajati. A sa hranom smo bezbjedni i sigurni, rekao je prof. Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA