Beogradski sajam knjiga od 23. do 30. oktobra

U Beogradu će od 23. do 30. oktobra biti održan 65. Međunarodni sajam knjiga pod simboličnim sloganom "Povratak napisanih", nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona.

Beogradski sajam knjiga od 23. do 30. oktobra
FOTO: Srna

Sajamskoj publici će se u osam sajamskih dana predstaviti oko 400 izlagača, među kojim su i izdavači iz Republike Srpske. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predsjednik Odbora Sajma knjiga Dušan Kovačević izjavio je da je "zlo oličeno u pandemiji virusa korona, zbog koga sajma dvije godine nije bilo, posustalo, a da se sada pojavila nova bolest - rat", poručivši da čovjek mora da sačuva razum, a da je knjiga ljekovita.

"Pozvao bih vas da ove godine dođete po svoj lek na Sajam knjiga. Dođite, jer se ponovo nadvija neko nevreme koje je toliko puta ispisano u knjigama. Čita li iko i išta od onih važnih koji odlučuju o sudbini sveta?", upitao je on na konferenciji za novinare kojom je najavljen ovogodišnji sajam.

Kovačević je pozvao sve da dođu na sajam parafrazirajući poziv iz jednog starog domaćeg filma: "Beogradski sajam knjiga ponovo radi".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sekretar u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić rekla je da borba za opstanak ove manifestacije traje decenijama, a da će pod krovom Sajma čitaoci svih generacija moći da nađu nešto za sebe.

Ambasador Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju poručila je da joj je čast što je njena domovina biti počasni gost ovogodišnje manifestacije, naglasivši da je književnost uvijek povezivala ljude i različite kulture.

Ona je navela da će se na sajmu predstaviti 30 rumunskih autora, a da će slogan štanda biti "Knjige za prijatelje".

Urednik programa Sajma knjiga Sanja Milić rekla je da se svi zajedno raduju novim knjigama i najavila da će u raznim programima učestvovati 40 domaćih pisaca, ali i strani književnici među kojim su Patrik Beson, Ajfer Tunč, Đovani Dozini i Đorđe Matić.

U okviru Sajma knjiga biće upriličene izložbe posvećene Vasku Popi i Borislavu Pekiću.

"Školski dan" namijenjen organizovanoj posjeti učenika, studenata i nastavnog osoblja biće organizovan 27. oktobra.

Tradicionalno će biti dodijeljene nagrade i ocijenjena godišnja izdavačka produkcija u devet kategorija.

Paralelno sa Sajmom knjiga biće održan i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    10°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI