Hitno otkloniti nedostatke u oblasti sajber bezbjednosti u BiH

  • BiH
  • 27. Sep 2022.

Misija OEBS-a u BiH smatra da nedavni sajber napad na Parlamentarnu skupštinu BiH pokazuje i ranjivost ključnih IKT sistema u BiH i potrebu da se hitno riješe nedostaci u oblasti sajber bezbjednosti.

Hitno otkloniti nedostatke u oblasti sajber bezbjednosti u BiH
FOTO: DepositPhotos

Iz Misije OEBS-a u BiH saopšteno je da je ovaj napad ugrozio transparentnost zakonodavnog rada i pristup informacijama. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Kako se izbori približavaju, povećana otpornost na sajber napade i razvoj internih strategija za jačanje sajber bezbjednosti zakonodavnih tijela biće od suštinskog značaja za naredni mandat Parlamentarne skupštine BiH, kao i za njen rad na reformama", upozoravaju iz OEBS-a.

Takođe je krajnje vrijeme, dodaju iz OEBS-a, da nadležne institucije operacionalizuju Tim za odgovor na računarske incidente /CERT/ za institucije BiH, uspostave CERT za institucije FBiH, te razviju okvirnu strategiju sajber bezbjednosti za BiH.

"Bez ovih odavno neophodnih i sistemskih poboljšanja, vladini IKT sistemi će ostati izuzetno podložni sajber napadima usmjerenim na kritičnu infrastrukturu i ključne pružaoce usluga", zaključuje se u saopštenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA