Gugl vas obavještava ako uoči vaše podatke u pretrazi

Od sljedeće godine Gugl će moći da vas obavijesti ako se vaši lični podaci, poput vašeg broja telefona, imejl adrese ili kućne adrese, prikažu u rezultatima pretrage.

Gugl vas obavještava ako uoči vaše podatke u pretrazi
FOTO: TECHGUMBO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Gugl je zvanično počeo sa uvođenjem alata koji omogućava ljudima da lako pokrenu zahtjev za uklanjanje rezultata pretrage sa svojim ličnim podacima. Alat je postao dostupan za neke korisnike prošle nedelje. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Gugl je na Tviteru objavio da će početkom sljedeće godine ovaj novi sistem obavještavanja biti dostupan korisnicima. Iako to nije nešto što će većina ljudi morati da uključi, većini će se vjerovatno dopasti ideja da imaju tu opciju, što posebno važi za one na visokim pozicijama ili za žrtve uznemiravanja.

Međutim, treba napomenuti da Google uklanja samo rezultate pretrage, a ne i sadržaj na samom vebu. Informacije će i dalje biti na svakom sajtu na kome se nalaze, ali će ljudima biti teže da ih pronađu.

Google već neko vreme omogućava ljudima da zatraže da se ova vrsta rezultata pretrage ukloni, ali kompanija sada radi na tome da ovaj proces znatno olakša, prenosi Informacija. Alat “Rezultati o vama” vam omogućava da označite rezultate sa svojim ličnim podacima sa nekoliko dodira umjesto da morate da tražite poseban Guglov članak za pomoć sa linkom do obrasca, piše Telegraf.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Alat takođe omogućava praćenje statusa zahteva. Kada obaveštenja o ličnim podacima u rezultatima Gugl pretrage počnu da se pojavljuju sledeće godine, biće još bolje jer nećete morati sami da tražite rezultate potencijalno štetne po vas da biste ih prijavili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA