Državni udar u Burkini Faso

Kapetan armije Burkine Faso Ibrahim Traore danas je svrgnuo predsjednika potpukovnika Pola-Anrija Damibu i raspustio vladu u drugom državnom udaru za osam mjeseci, prenio je Rojters Traoreovo saopštenje koje je pročitano večeras na nacionalnoj televiziji.

Državni udar u Burkini Faso
FOTO: ASSANE OUEDRAOGO/EPA

Traore je rekao da je grupa oficira koja je pomogla Damibi da osvoji vlast u januaru odlučila da ga smjeni zbog nesposobnosti da postigne sporazum sa islamskim pobunjenicima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pucnjava je odjeknula danas u glavnom gradu Burkine Faso, devet mjeseci nakon što je demokratski izabrani predsjednik svrgnut sa vlasti.

AP navodi da je prošle nedjelje Damiba otputovao u Njujork gdje se obratio Generalnoj skupštini UN, kada je branio svoj januarski puč kao “pitanje opstanka nacije”, čak iako je to bilo “možda za osudu” po međunarodnoj zajednici.

Januarski državni udar u Burkini Faso uslijedio nakon sličnih preuzimanje vlasti u Maliju i Gvineji, a nijedna od tih vladajucih hunti nije objavila datum za nove izbore, dok je Damiba prošle sedmice rekao da će tranzicija u njegovoj zemlji potrajati još gotovo dvije godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA