Danas međunarodni dan kafe: Ljubitelji ne mogu da zamisle dan bez nje, BiH u svijetu na 11. mjestu po ispijanju ovog napitka

  • BiH
  • 01. Oct 2022.

Širom svijeta obilježava se Dan kafe, jednog od najpopularnijih napitaka, bez kojeg većina ljudi ne može da zamisli početak dana, a neki ni kraj.

Danas međunarodni dan kafe: Ljubitelji ne mogu da zamisle dan bez nje, BiH u svijetu na 11. mjestu po ispijanju ovog napitka
FOTO: Depositphotos

Godišnje, u Bosni I Hercegovini građani u prosjeku popiju oko 6.1 kg kafe po stanovniku. Mnoga poznanstva, prijateljstva, ali i ljubavi, rađaju se, upravo uz ovaj ukusni napitak. Iako je već od danas najavljeno njeno poskupljenje, to, definitivno, neće spriječiti građane da i dalje uživaju u njenom ukusu i mirisu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nije ona samo napitak. Gorka, manje ili više slatka, sa ili bez mlijeka, kratka ili produžena razbuđuje nas, naoružava pozitivnom energijom, priprema za svakodnevne dnevne izazove. Ljubitelji kafe ne mogu da zamisle dan bez nje, a često je povod za mnoga društvena okupljanja. A koliko je građani Bosne i Hercegovci piju, pokazuje i rang lista država svijeta, gdje se nalazi na 11. mjestu.

Vrsta kafe je mnogo, ali njeni najvjerniji ljubitelji ipak ostaju naklonjeni tradicionalnoj bosanskoj. Tradiciju najstarije kafe u Sarajevu, dugu čak 130 godina, održava Hajrudin Burek Banča sa svojim sinovima. Ističe kako nijedan mlin ne može dati tako neodoljiv miris kafe, kao ona koja se tuca u dibeku. Probale su je mnoge poznate mušterije koje su dolazile u posjetu, između ostalih, Ivo Andrić i poznati putopisac Zuko Džumhur.

– Djed je počeo raditi prije 130 godina, pa punica, pa moja žena, pa sinovi i ako Bog da, i unuci će, vjerovatno, ako ne budu učili škole, nastaviti ovako raditi – kazao je Hajrudin Burek, vlasnik radnje “Dibek”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kafa – prilika za razgovor i druženje

Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijim su turska kafa, espresso, kapućino. Kafopijama je šoljica ovog ukusnog napitka prilika za razgovor, druženje. Uz nju se podijele brige, ali se od srca i nasmije. A uz jedno, neobavezno ćejfanje, dogodila se i prosidba, prenosi N1.

– Toliko je bilo neočekivano. Ni on sam nije znao kako da pristupi. Prvo je ušao ovdje kod šanka, rekao “djevojka mi je vani, pije kafu, pa ja bih nju da zaručim. Ako ti budeš mogao snimiti mojim telefonom, pa priđi kad budem kleknuo”. I meni je bilo neočekivano, ali je ispalo lijepo – rekao nam je Muriz Bešić, konobar.

A Na Tviteru danas su građani Bosne I Hercegovine. odlučili “obučiti” strance kako se pravi bosanska kafa. Uputstvo je objavljeno na engleskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA